Kaliňák objednal nové samopaly, majú byť menej zraniteľné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert kaliňák
Minister vnútra SR Robert Kaliňák počas rokovania 98. schôdze vlády SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 17. januára (WEBNOVINY) – Špeciálne policajné jednotky budú mať nové samopaly. Ministerstvo vnútra im objednalo 430 zbraní, taktické samopaly značky B&T, model APC 9. Zbrane majú kaliber 9 mm Luger. Vyplýva to z kúpnej zmluvy, ktorú uzavreli s firmou ERIK JV v decembri a zverejnili v Centrálnom registri zmlúv.

Objednávka má hodnotu 713 503 eur s DPH. Jeden kus samopalu vyjde približne na 1 600 eur. Do tendra sa zapojili dvaja uchádzači, kritériá na úspech boli dve – cena a hmotnosť samopalu v pomere 70:30.

Úlohou policajtov nie je zabitie

Ministerstvo vnútra mení u špecializovaných tímov útočné pušky vzor 58 za štandardné policajné samopaly, ktoré majú menej zraňujúce náboje. Minister Robert Kaliňák ešte v decembri 2013 v rozhovore pre agentúru SITA poukázal na to, že samopal vzor 58, ktorý niektoré policajné útvary používajú, je vojenskou zbraňou a má vysokú „ranivosť“.

Úloha policajtov nie je podľa Kaliňáka zabiť, ale zastaviť páchateľa a odovzdať do rúk spravodlivosti. Preto chcú, aby samopaly prešli na policajné strelivo pištoľové, čiže náboje kalibru 9 mm Luger.

Meniť chcú aj pištole

V rezorte vnútra plánujú meniť policajtom aj pištole. Cieľom je absolútne prezbrojenie, nakupovať budú približne 25-tisíc zbraní. Nové zbrane budú mať jednotný kaliber 9 mm Luger, väčšina policajtov totiž používa momentálne zbrane kalibru 9×18 mm Makarov, ktoré zaviedli do výkonu služby ešte v roku 1992.

V hre je aj možnosť, že rezort vnútra nebude obstarávať pištole vlastnou súťažou, ale sa pridá k ministerstvu obrany. Rezort ministra Martina Glváča kupuje ručné zbrane pre novú jednotku od Českej zbrojovky Uherský Brod priamo na základe slovensko-českej dohody. Tú podpísali ministri obrany vlani v lete.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR