Anton Srholec dostane mimoriadnu cenu Krištáľového krídla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Krištáľové krídlo 2013
Moderátor Filip Tůma počas 17. ročníka oceňovania najvýznamnejších osobností Slovenska za rok 2013 Krištáľové krídlo za rok 2013. Bratislava, 19. január 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 19. januára (WEBNOVINY) – Nominácie 18. ročníka Krištáľového krídla sú už známe. Ceny vyhlásia 1. februára v desiatich kategóriách súťaže, a to za: architektúru; divadlo a audiovizuálne umenie; filantropiu; hospodárstvo; hudbu; medicínu a vedu; publicistiku a literatúru; rock, pop, jazz; šport a výtvarné umenie.

O nomináciách sa hlasovalo tajne

Jednotlivé poroty súťaže vyberali z návrhov verejnosti troch finalistov v každej kategórii v prvej polovici decembra. Následne o nomináciách tajne hlasovali.

Výsledky ich hlasovania sú až do vyhlásenia nositeľov ocenenia tajné. „Nikto z porotcov a organizátorov nevie, aké bodovanie udelili jednotliví odborní porotcovia. Mená laureátov sa dozvieme na galavečere 1. februára na Jednotke RTVS o 21:10. Zatiaľ sú všetky obálky až do slávnostného galavečera uložené v trezore u predsedu Veľkej poroty. Otvoria sa až 1. februára krátko pred galavečerom,“ agentúru SITA o tom informovala PR manažérka ocenenia Krištáľové krídlo Katarína Mlčochová.

V kategórii architektúra sú nominovaní: Štefan Polakovič, Ján Kukuľa a Peter Jurkovič a v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie: Jozef Vajda, Martin Štrba a Mariana Čengel-Solčanská. Za prínos spoločnosti sú v kategórii filantropia navrhnutí na cenu: Ivana Foltýnová, Jozef Šóth a Peter Káčer. V kategórii hospodárstvo sú medzi finalistami: Jozef Barcaj, Vladimír Šrámek a Eduard Šebo.

Za hudbu môže Krištáľové krídlo získať: buď Juraj Valčuha alebo Magdaléna Rovňáková či Terézia Kružliaková. Za medicínu a vedu sú na ocenenia navrhnutí: Ján Baláž, Juraj Pechan a Juraj Šteňo; za publicistiku a literatúru: Branislav Jobus, Oľga Baková a Henrieta Moravčíková; v kategórii rock, pop, jazz: Andreas Varady, Korben Dallas a Radovan Tariška a za šport: Anastasia Kuzminová, Dominika Cibulková a Marián Gáborík. Pre prínos do oblasti výtvarného umenia sa medzi finalistov zaradili: Vít Bojňanský, Zuzana Mináčová a Štefan Klein.

Mimoriadnu cenu dostanú dve osobnosti

Mimo desiatich kategórií Veľká porota Krištáľového krídla rozhodla zo všetkých platných zaslaných návrhov o mimoriadnej cene pre dve osobnosti – kňaza Antona Srholca a šľachtiteľku vína Dorotu Pospíšilovú. Anton Srholec, v minulosti prenasledovaný komunistickým režimom „bol už počas totality symbolom veľkej duchovnej sily a nezlomnosti. Prevádzkuje na vlastné náklady a z darov zariadenie pre bezdomovcov Resoty v Podunajských Biskupiciach“, priblížili oceneného organizátori Krištáľového krídla.

Dorota Pospíšilová je významná slovenská šľachtiteľka odrôd vína, akými sú Devín, Dunaj, Hron, Rudava, Váh a ďalšie. Počas svojej kariéry vyšľachtila 24 uznaných nových odrôd viniča. Jej celoživotná práca slúži ďalším generáciám a posúva slovenské vinárstvo medzi svetovú špičku, doplnili organizátori.

Hlavnou myšlienkou ocenenia Krištáľové krídlo je prezentácia výsledkov tvorivej práce najúspešnejších osobností našej krajiny. „Krištáľové krídlo poukazuje. Objavuje. Vyzdvihuje. Obracia pozornosť k ľuďom a činom, ktorých jedinečné profesionálne výkony si zaslúžia najväčšiu úctu a našou povinnosťou – ako je to povinnosťou každej slušnej spoločnosti – je im túto úctu bezvýhradne vzdať,“ píše sa o cene na webstránke – http://www.kristalovekridlo.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anastasia KuzminováAnton SrholecDominika CibulkováMarián Gáborík