Pred deviatimi rokmi zahynulo pri páde lietadla 42 vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výročie leteckej tragédie, pri ktorej zahynuli slovenskí vojaci
Pietny akt kladenia vencov pri pamätníku v obci Hejce pri príležitosti 9. výročia leteckej tragédie, pri ktorej zahynulo 42 príslušníkov Ozbrojených síl SR na kopci Borsó. Maďarsko, Hejce, 19. január 2015. Foto: SITA/Jozef Jarošík

BRATISLAVA 19. januára (WEBNOVINY) – Slovenskí vojaci si v pondelok pripomínajú najtragickejšiu udalosť ich novodobých dejín. Pred deviatimi rokmi zahynulo pri návrate z vojenskej misie z Kosova 41 vojakov a jeden bývalý príslušník armády.

Nehodu, ktorá sa stala na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce prežil jediný vojak – Martin Farkaš. Po tragédii vtedajší minister obrany Juraj Liška podal vo februári demisiu.

Obrazom: Výročie leteckej tragédie, pri ktorej zahynuli slovenskí vojaci

Príbuzní obetí si pripomínali katastrofu

Jednu z najväčších leteckých katastrof Slovenska si v pondelok pri pamätníku pripomenul aj slovenský prezident Andrej Kiska, slovenskí i maďarskí vojaci, záchranári, ako aj príbuzní obetí.

Hold obetiam vzdali položením vencov a smútočných kytíc. Na pietnej spomienke nechýbal ani jediný vojak, ktorý akoby zázrakom haváriu prežil – Martin Farkaš.

„Nezabúdame. Je to najväčšia tragédia v histórii našej armády. Prišli sme vzdať úctu ľuďom, ktorí robili česť našej krajine, je našou povinnosťou robiť česť ich pamiatke,“ povedal Andrej Kiska. Ako zdôraznil v smútočnom prejave pri pamätníku v obci Hejce, títo vojaci pomáhali upevňovať mier a slobodu.

Glváč chce podobné nešťastia minimalizovať

Minister obrany Martin Glváč zdôraznil, že armáda urobí všetko, aby v budúcnosti minimalizovala takéto nešťastia. Robí všetko pre to, aby naši vojaci boli dobre pripravení a dokázali zvládnuť aj tie najkritickejšie situácie.

„Také niečo si človek zapamätá navždy a ešte aj po deviatich rokoch sú tie spomienky bolestivé. Bola to aj pre mňa veľká strata, veď sme spolu žili a pracovali v rámci misie v Kosove, kde to nebolo jednoduché,“ povedal Martin Farkaš. Doložil, že nezabudol, ale podarilo sa mu prekonať traumu a ostal armáde verný. Dokonca absolvoval aj ďalšiu misiu v Afganistane. V súčasnosti je stále v armáde a má na starosti rozpočty pre zahraničné misie.

Od nešťastnej tragédie ubehlo už deväť rokov

Tragická havária slovenského vojenského lietadla AN-24 sa stala 19. januára 2006, keď už boli Košice na dohľad a lietadlo sa chystalo na pristátie. Narazilo však do vrcholcov stromov na vrchu Borsó v Maďarsku a zrútilo sa. Hlavnou príčinou havárie lietadla bolo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla.

Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania nevyužila prístroje, ktoré mala k dispozícii na palube a nedodržala bezpečnostnú výšku lietadla nad terénom. Analýza nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, nemohla byť príčina nehody jednoznačne potvrdená.

Na vrchu Borsó tragické nešťastie pripomína pamätná tabuľa zasadená do prírodného balvana aj 42 drevených stĺpov s menami obetí na mieste pádu lietadla. V obci Hejce odhalili obetiam havárie pomník. Obyvatelia obce sa oň dobre starajú. Je postavený na podstavci z tatranskej žuly a obkolesujú ho do bronzu zaliate štyri šesťmetrové stromy, ktoré sa zlomili pri páde lietadla.

Autorom pomníka je akademický sochár Ladislav Sabo z Galanty, ktorý spolupracoval s Vavrincom Perleczkým a Ladislavom Molnárom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMartin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky