Grécky premiér sa ohradil voči protiruskému vyhláseniu Únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

ATÉNY 28. januára (WEBNOVINY) – Nový grécky premiér Aléxis Tsípras v utorok vyjadril pohoršenie nad vyhlásením, ktoré vydala Európska rada tesne pred vymenovaním jeho vlády a naznačuje možné rozšírenie sankcií voči Rusku v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Dokument označený za stanovisko lídrov členských štátov EÚ totiž podľa neho vznikol bez konzultácie s Aténami, čo je v rozpore s predpísaným postupom. Nová grécka vláda pod vedením radikálnej ľavice preto nemôže s obsahom súhlasiť, zdôraznil Tsípras.

Podľa portálu EUobserver premiér svoju nevôľu vyjadril v telefonáte s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogheriniovou. V správe sa taktiež uvádza, že znenie vyhlásenia v pondelok večer navrhol stály predseda Európskej rady Donald Tusk známy kritickým postojom voči Rusku. Jeho spolupracovníci pritom tvrdia, že telefonoval priamo s Tsíprasom a grécka strana nemala žiadne výhrady.

Gréci sa nevzdajú zvrchovanosti

Krátke vyhlásenie s pondelňajším dátumom vyjadruje znepokojenie lídrov EÚ nad „zhoršujúcou sa bezpečnostnou a humanitárnou situáciou na východe Ukrajiny“ a odsudzuje usmrtenie civilistov počas „nerozlišujúceho ostreľovania ukrajinského mesta Mariupoľ z 24. januára“.

Dokument ďalej poukazuje na „dôkazy o pokračujúcej a rastúcej podpore poskytovanej separatistom z Ruska, čo podčiarkuje jeho zodpovednosť“ a deklaruje „pripravenosť podniknúť ďalšie kroky, ak to bude potrebné“.

Nový grécky minister zahraničných vecí Níkos Kotziás vyhlásil, že Gréci sa zapájajú do „tvrdých rokovaní“ o možnosti uvalenia čerstvých sankcií na Rusko. Niektoré krajiny však podľa neho „porušili pravidlá EÚ a snažili sa ich postaviť pred hotovú vec ešte pred tým, ako nová vláda zložila prísahu“.

„Ktokoľvek sa domnieva, že Gréci sa pre svoje zadlženie vzdajú zvrchovanosti a aktívneho prispievania k európskej politike, je na omyle,“ povedal počas preberania úradu po predchodcovi Evángelosovi Venizélosovi.

Tsípras vyhlásil právo na radikálne zmeny

Tsípras v stredu vyhlásil pred členmi svojho kabinetu, že výsledky nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách im dávajú mandát na radikálne zmeny, ktorými obnovia zvrchovanosť Grécka, na druhej strane však prisľúbil zodpovedné vyjednávanie s medzinárodnými veriteľmi.

Tsíprasova Koalícia radikálnej ľavice SYRIZA voľby vyhrala so ziskom 36,3 percenta hlasov, k obsadeniu väčšiny v 300-člennom parlamente jej však chýbajú dve kreslá. Vládnu koalíciu vytvorila s protiprisťahovaleckou národnokonzervatívnou stranou Nezávislí Gréci (ANEL).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasDonald Tusk