Česká podnikateľka odmieta vinu z objednávky vraždy manžela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudy kladivko sudcovia justicia sudnictvo
Foto: ilustračné, Thinkstock

PEZINOK 3. februára (WEBNOVINY) – Česká podnikateľka Eva T.-Z., ktorá je obžalovaná z objednávky vraždy manžela Ľudovíta, sa cíti nevinná. Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa s ňou v utorok začalo hlavné pojednávanie, Eva T.-Z. odmietla dohodu o vine a treste.

Obžalobu podľa jej advokáta považujú za nedôvodnú a budú sa snažiť preukázať jej nevinu. Pred súdom odmietla vypovedať. Čítali preto jej skoršie výpovede. V nich zdôraznila, že z vraždy manžela by nemala žiaden finančný a ani iný prospech. Ako podnikateľka zarábala viac. Mala veľkoobchod s kvetinami.

Žiadnu vraždu neplánovala

Uvažovala nad tým, ako toto vzniklo. Podľa nej by za tým mohol byť Martin A., ktorému požičala peniaze, nevrátil ich a chcel ešte viac, alebo manžel. Priznala, že sa v tom čase odcudzili, a to asi preto, že on pracoval v Žiline a ona v Trenčíne. Aj vo výpovediach zdôraznila, že žiadnu vraždu neplánovala a celé to považuje iba za výmysel.

Eva T.-Z. je obžalovaná z úmyselne organizovaného obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu prípravy formou účastníctva. Hrozí jej trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie. Podľa prokurátora si žena objednala 15. januára 2014 vraždu manžela u Martina A. Zaplatiť mu chcela 50 000 eur. Motívom malo byť získanie manželovho majetku.

Eva mala podľa prokurátora zabezpečiť krátku zbraň, no keďže sa jej nepodarilo zabezpečiť strelivo, vraždu odložili o týždeň. Neskôr Martinovi A. povedala, že zbraň je nefunkčná a manžela má zaškrtiť. Ukázala mu aj priestory rodinného domu a pripravila plastové zaťahovacie pásky a gumové švihadlo, ktorým mal vraždiť. Manžela plánovala potom po dvoch rokoch vyhlásiť za nezvestného a tak získať zvyšok domu. Martin vec oznámil polícii a je korunným svedkom.

Prepísal na ňu polovicu domu

Manžel Ľudovít vo výpovedi pred súdom uviedol, že korunný svedok Martin A. bol na ich svadbe v novembri 2013 svedkom manželky. Pomáhal jej aj vo firme, ak jej robil niekto problémy, mal ho podľa neho „umravniť.“ Ľudovít je profesionálny vojak, v decembri 2013 nastúpil do Žiliny k 5. pluku špeciálneho určenia.

Keď prišiel na víkend domov, manželka sa podľa neho doma veľa nezdržiavala a vysvetľovala to pracovnou vyťaženosťou. Veril, že sa to zlepší. Prepísal preto v decembri 2013 na Evu aj polovicu domu v obci Chocholná Velčice. Ten kúpil v roku 2011, žili v ňom už spoločne. Eva ho k tomu nabádala, keďže jeho práca má svoje riziká.

No vzťahy sa podľa neho zhoršovali. Nebola doma ani 31. decembra 2013 a keďže sa situácia vyhrocovala, navrhol 14. januára rozvod. Eva ho mala vyplatiť z domu a potom mala byť na ňu prepísaná aj druhá polovica domu. Doriešiť to mali 27. januára. „Už som nemal chuť zotrvávať v spoločnej domácnosti s ňou, nemal som problém opustiť spoločnú domácnosť,“ povedal.

Sudca sudy kladivko
Foto: ilustračné, Shutterstock

Eva mu vyčítala, že má milenku

„Je nezmysel, že dom na mňa prepísal z lásky a dobroty,“ reagovala Eva na jeho tvrdenia. Mali podľa nej dohodu, že časť domu na ňu prepíše vtedy, keď suma, ktorú doň investovala, sa vyrovná tej, za ktorú ho on kúpil. Keď sa dohodli na rozvode, dohodli sa aj na tom, že ho vyplatí a za zvyšnú polovicu domu mu dá 80 000 eur.

Eva mu vraj vyčítala aj to, že má milenku. Na adresu ešte stále svojho manžela uviedla, že je medzi nimi rozdiel v tom, že „on sa necháva živiť od rodiny a ja rodinu živím“. Ľudovítovi totiž finančne pomáhali rodičia.

Na súde v pondelok manžel Evy spomenul aj to, ako ho kontaktovali z Národnej kriminálnej agentúry 16. januára. Volali na mobil veliteľa a povedali, že sa chcú stretnúť. Prišli za ním do Bratislavy a oznámili mu, že je na neho objednaná vražda a vypočuli ho. Zaviezli ho potom do práce a povedali mu, že má zachovávať mlčanlivosť. V deň plánovanej vraždy 24. januára šiel domov. Policajti ho informovali, že sa nemusí ničoho báť, v dome sú už dvaja muži.

Momentálne je na materskej dovolenke

Zaparkoval a bol zinscenovane prepadnutý. Bolo to podľa neho dôveryhodné. Muži mali kukly. Jeden ho dusil, druhý hovoril čo robíš, veď ty si ho zabil. On potom pár hodín ležal v kúpeľni. Večer ho zabalili do čiernej textílie, prehodil si ho jeden cez plece a vyniesol von z domu do auta. Potom nasledovali úkony týkajúce sa zadržania obžalovanej. Uviedol, že neskôr zistil, že v dome nemá pas a nemá ho doteraz.

Polícia Evu zadržala 24. januára minulého roka a 27. januára ju sudca vzal do väzby. Tam žena zistila, že je tehotná. V auguste ju vo vysokom štádiu tehotenstva z väzby prepustili. V septembri žena porodila dcérku. Momentálne je na materskej dovolenke, žije v Čechách s priateľom, s ktorým má dieťa.

Pojednávanie bude v stredu pokračovať výsluchom korunného svedka Martina A.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať