Aliancia musí byť sklamaná, myslí si politológ Mesežnikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 8. februára (WEBNOVINY) – Aliancia za rodinu uchopila problematiku rodiny tak, že ani konzervatívna slovenská spoločnosť nebola dostatočne vnímavá k ich návrhom, konštatoval pre agentúru SITA politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho musí byť aliancia sklamaná z účasti na referende. „Svedčí to o tom, že to, ako uchopili iniciátori referenda dôležitosť tejto témy, v ich podaní ľudí neoslovilo,“ dodal.

Obrazom: Takto hlasovali Slováci v referende

Extrémne nízku účasť pripisuje aj tomu, že politické strany sa v podstate na referendovej kampani nepodieľali, nevstupovali do debaty a nemobilizovali ľudí. Pre tých, čo presadzujú myšlienku rozširovania možností ľudských práv dopadlo referendum pozitívne, keďže nedošlo k naplneniu jeho zámerov, dodal.

Prieskum zaplatený zo štátnych peňazí

Iniciátori referenda v kampani zdôrazňovali tradičný charakter rodiny, nezaznievali nijaké iné argumenty. Pri výstupoch z opačných pozícii sa výraznejšie prejavovala obhajoba vlastných záujmov. Väčšinová časť verejnosti sa do takto postavenej debaty nezapájala, konštatoval Mesežnikov. To podľa neho potvrdzuje, že najhoršia možnosť, ako rozvinúť verejnú debatu na dôležité témy, je dať ju do kontextu s referendom.

Je pokrytectvo tvrdiť, že referendová kampaň pomôže debate. Referendová kampaň je o mobilizácii a nie o hľadaní riešení, vyhlásil.

Každé referendum je v podstate prieskum verejnej mienky zaplatený za štátne peniaze. Nemôžeme to ale obmedziť iba na finančnú stránku, keďže referendom sa dá rozhodovať o dôležitých otázkach a dvakrát sa tak aj stalo. V prípade referenda o vstupe do Európskej únie a zmareného referenda o priamej voľbe prezidenta. Politológ pripomenul, že na referendum ide pomerne veľká suma a aj to, že v súčasnosti v spoločnosti treba riešiť dôležitejšie otázky.

VŠETKO O REFERENDE O OCHRANE RODINY SA DOČÍTATE

—–> TU.

Inštitút ľudských práv výsledky víta

Inštitút ľudských práv (IĽP) víta výsledky referenda o rodine. Ako agentúru SITA informoval Peter Weisenbacher z IĽP, neplatnosť referenda na základe nízkej účasti dokazuje, že občania Slovenskej republiky podporujú práva LGBT menšiny a cesta k postupnému zrovnoprávneniu je otvorená.

„Bojkotovaním referenda 79 percent ľudí jasne vyjadrilo, že nezdieľajú názory jeho iniciátorov a nevidia v zrovnoprávňovaní LGBT menšiny žiadne riziko pre seba ani svoje rodiny. Pre iniciátorov je to obrovský debakel, toto fiasko však všetci zaplatíme z našich daní, bolo by preto vhodné, aby toto hlasovanie viedlo aj k niečomu pozitívnemu,“ vyhlásila programová riaditeľka IĽP Alena Krempaská krátko po zverejnení výsledkov.

„V zmysle jasných výsledkov referenda a toho, čo povedal premiér Fico, vyzývame vládu, aby začala proces legislatívnych zmien v oblasti zrovnoprávňovania párov rovnakého pohlavia žijúcich v jednej domácnosti. Konkrétne legislatívne návrhy zo strany mimovládnych organizácií sú k dispozícii,“ komentoval výsledky právnik IĽP Daniel Grejták.

Slovensko by sa malo pohnúť dopredu

Premiér Robert Fico povedal vo štvrtok v NR SR na Hodine otázok, že povinnosťou vlády je uľahčiť párom rovnakého pohlavia praktické stránky života. Minuloročný dodatok ústavy nemôže podľa neho brániť tomu, aby sa nemohli riešiť otázky súvisiace so spolužitím osôb rovnakého pohlavia, ako je prístup k zdravotnej dokumentácii či dedičské konanie.

Podobne sa vyjadril aj predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a zdôraznil, že Slovensko by sa malo pohnúť dopredu podľa príkladu západných krajín a začať serióznu diskusiu o registrovaných partnerstvách.

Aliancia za rodinu pôvodne chcela uskutočniť referendum so štyrmi otázkami. Ústavný súd ale umožnil referendum len s troma otázkami. Otázka týkajúca sa uznania, registrácie či evidovania životného spoločenstva pred verejnou autoritou bola označená za protiústavnú, pretože sa týka základných ľudských práv a slobôd.

Referendum o ochrane rodiny je neplatné, účasť na ňom bola 21,41 percenta. Na tlačovej besede to v nedeľu oznámila Ústredná komisia pre referendum SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena KrempaskáGrigorij MesežnikovPavol FrešoPeter WeisenbacherRobert Fico