Lidl vybuduje v Seredi moderné logistické centrum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Lidl Slovenská republika, v.o.s.

BRATISLAVA 10. marca (WBN/PR) – Základný stavebný kameň, v poradí už tretieho logistického centra spoločnosti Lidl Slovenská republika, včera slávnostne poklepali predstavitelia spoločnosti Lidl Slovenská republika za prítomnosti Roberta Fica, predsedu Vlády SR, Pavla Pavlisa , ministra hospodárstva SR, Martina Tomčányiho, primátora mesta Sereď a zástupcov investora, firmy Rebod, a staviteľa, firmy Strabag.

Spoločnosť Lidl vybuduje v roku 2015 nové logistické centrum na území Slovenska. K dvom centrálnym skladom v Nemšovej a Záborskom pribudne tretí v priemyselnej zóne Sereď – Juh. Oficiálne otvorenie nového veľkoskladu je plánované na jar 2016. Región bol starostlivo vybraný z hľadiska dobrej dopravnej dostupnosti a efektívneho územného umiestnenia vzhľadom k už existujúcim veľkoskladom a predajniam Lidl. Spomenutá lokalita sa nachádza v bezprostrednej blízkosti rýchlostnej cesty R1, čo znamená, že otvorením logistického centra nedôjde k zvýšeniu vyťaženia komunikácii v meste Sereď. Celková plocha logistického centra bude 128 000 m2 so zastavanou plochou bezmála 52 000 m2, čím bude patriť medzi najväčšie logistické centrá, ktoré v rámci Európy spoločnosť Lidl postaví. Generálnym zhotoviteľom stavby je spoločnosť STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo. V novom veľkosklade nájde prácu približne 200 ľudí.

Vybudovanie tohto moderného a environmentálne ohľaduplného logistického centra je súčasťou našich investičných zámerov pre roky 2014 – 2018. Počas tohto obdobia plánujeme na Slovensku preinvestovať približne 200 miliónov eur, pričom náklady na toto logistické centrum dosiahnu 50 miliónov eur. Od vstupu na slovenský trh sme pritom už preinvestovali viac ako 460 miliónov eur. Spomenuté investície majú pozitívny vplyv na národnú ekonomiku a to aj vďaka faktu, že ich realizujeme s mnohými slovenskými firmami,“ uviedol Stanislav Čajka, generálny riaditeľ spoločnosti Lidl Slovenská republika. Výstavba komplexu je výsledkom úspešného desaťročného pôsobenia spoločnosti Lidl na Slovensku. V 123 predajniach, dvoch logistických centrách a na národnej centrále spomenutého obchodného reťazca momentálne pracuje viac ako 3600 zamestnancov. „Lokalita priemyselnej zóny blízko Rakúska, Maďarska a Česka, zvýhodňujú túto lokalitu„, povedal Robert Fico, predseda Vlády SR a dodal: „Rád by som zablahoželal mestu Sereď, že vzniká táto priemyselná zóna, a rovnako verím, že každý investor, tak ako spoločnosť Lidl, ktorá tu buduje svoje logistické centrum, tu nájdu všetky dobré podmienky pre podnikanie.

Pri výstavbe a prevádzke nového logistického centra sa použijú najmodernejšie technológie, ktoré sú zároveň ohľaduplné k životnému prostrediu. V celom komplexe bude inštalované LED osvetlenie, ktoré prispieva k ochrane životného prostredia vďaka svojej úspornosti a dlhšej životnosti. Chladiarenské zariadenie nebude používať syntetickú zmes, ale environmentálne oveľa zodpovednejšiu zmes na prírodnej báze. Teplo získané z chladenia sa v seredskom veľkosklade bude využívať na vykurovanie, čím klesne energetická náročnosti budovy. Ďalším ekologickým opatrením je zadržiavanie dažďovej vody na pozemku prostredníctvom systému vsakovacích nádrží. V priestore logistického centra sú projektované sadové úpravy s celkovou rozlohou takmer 2,5 hektára. V komplexe sa budú nachádzať aj nabíjacie stanice pre elektromobily. Logistické centrum Lidl Sereď sa s ohľadom na uvedené environmentálne prvky bude uchádzať o medzinárodne prestížnu certifikáciu BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) udeľovanú od roku 1990. Štandardy tohto hodnotenia, ktoré kladie dôraz na udržateľný rozvoj a vplyv projektov na životné prostredie, splnilo na Slovensku doteraz šesť budov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Lidl