Chirurg Fischer sa vyhol väzeniu, súd mu zakázal pracovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kardiochirurg Viliam Fischer dostal za prijímanie úplatku dvojročnú podmienku. Foto: SITA/Ján Slovák

PEZINOK 21. apríla (WEBNOVINY) – Kardiochirurg Viliam Fischer dostal za prijímanie úplatku dvojročnú podmienku. Špecializovaný trestný súd v Pezinku v utorok schválil dohodu o vine a treste, ktorú známy lekár uzavrel 1. apríla s prokurátorom.

Podľa rozsudku prijal Fischer koncom minulého roka vo svojej kancelárii úplatok tisíc eur a čokoládovú bonboniéru od dcéry pacientky. Pre matku žiadala včasnú operáciu. V januári prijal lekár ešte obálku s 1200 eurami a neskôr aj obálku s hotovosťou 800 eur a tašku s dvoma kačicami. Fischer sa ku skutkom priznal, čo je podmienka na uzavretie dohody o vine a treste.

Dohodnutý trest spočíva v dvojročnom treste odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu štyri roky. Bývalý kandidát na prezidenta republiky dostal tiež peňažný trest 15-tisíc eur, ďalej zákaz činnosti vykonávať lekárske povolanie na tri roky a tiež zhabanie veci v sume 800 eur. „Navrhovanú dohodu považuje samosudca za spravodlivú,“ vyhlásil sudca. Verdikt je právoplatný.

Jeden z Fischerových obhajcov médiám povedal, že pre vysoký peňažný trest 15-tisíc eur požiadajú súd o možnosť ho splácať. „Pán profesor aktuálne žije len z dôchodku,“ povedal médiám po skončení verejného zasadnutia. Prokurátor priznal, že peňažný trest je vysoký. „Na slovenské pomery je vysoký, ale je primeraný vzhľadom na osobu páchateľa a vzhľadom na to, že bral úplatok pri život zachraňujúcom úkone – pri operácii srdca,“ vyjadril sa prokurátor. Polícia kardiológa Viliama Fischera obvinila z korupcie na začiatku februára. V súvislosti s poskytnutím zdravotnej starostlivosti prijal podľa polície úplatok 3 000 eur. Trestné oznámenie podala rodina pacientky, ktorú lekár operoval. Po smrti pacientky údajne rodina pýtala peniaze späť. Rodinu polícia obvinila z trestného činu podplácania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viliam Fischer