Jemen zažíva humanitárnu katastrofu, boje ochromili krajinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jemen
Letecký útok uskutočnila koalícia na čele so Saudskou Arábiou. Foto: Ilustračné, SITA/AP

ADEN 27. apríla (WEBNOVINY) – Boje medzi vládnou jemenskou armádou a šiitskými povstalcami ako aj letecké útoky koalície vedenej Saudskou Arábiou proti Húsíovcom si vyžiadali najmenej 1080 mŕtvych a vyše 4000 zranených.

Z údajov OSN tiež vyplýva, že asi 150 000 ľudí ušlo pred násilím z ich domovov. Humanitárna situácia v Jemene je podľa OSN katastrofálna. Množstvo nemocníc bolo zničených, ďalšie sú preplnené a mnohé bez elektrickej energie či funkčných generátorov.

Nemocnice v hlavnom meste Saná nemajú dostatok paliva na prevádzku sanitiek a na prevoz zranených vyzvali súkromných vodičov, ktorí ešte majú nejaké palivo.

„Sanitky nechodia, elektriny je málo, niet paliva pre generátory či čerpadlá pitnej vody,“ povedala v pondelok hovorkyňa Medzinárodného výboru Červeného kríža, podľa ktorej Jemen zažíva humanitárnu katastrofu. OSN odhaduje, že nedostatku potravín čelí až 12 miliónov ľudí. Blokáda letísk, prístavov a hlavných ciest totiž zastavila dovoz potravín a liekov.

Saudská Arábia minulý týždeň výrazne obmedzila dovtedy každodenné nálety proti pozíciám šiitských Húsíovcov, ktorí ovládli Saná a podarilo sa im prebojovať až k prístavu Aden na juhu krajiny, ktorý bol poslednou významnou základňou síl spriaznených s prezidentom Abdom Mansúrom Hádím. Kráľovstvo prisľúbilo, že svojmu susedovi dodá pomoc vo výške štyri milióny dolárov a že umožní dodávanie humanitárnej pomoci cez prístavy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národovSČK Slovenský Červený Kríž