Slováci v prestrelke zdolali Dánov, rozhodol Daňov nájazd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko - Dánsko
Zrážka slovenského útočníka Milana Bartoviča s dánskym brankárom Patrickom Galbraithom počas zápasu základnej B-skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2015 v Českej republike. Ostrava, 2. máj 2015. Foto: SITA/AP

OSTRAVA 2. mája (WEBNOVINY) – Slovenskí hokejisti vo svojom prvom zápase na 79. majstrovstvách sveta zvíťazili nad Dánskom 4:3 po samostatných nájazdoch. Najlepšími hráčmi stretnutia boli Patrick Galbraith a Vladimír Dravecký.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo sobotňajších zápasov

Ostravu zaplnili tisícky slovenských fanúšikov. Od skorého predpoludnia v okolí ČEZ arény priaznivci čakali na úvod duelu. Početná skupina Slovákov sa zúčastnila aj na organizovanom pochode ulicami Ostravy, z Mierového námestia k hale „vyrazili“ približne tri stovky priaznivcov a postupne sa pridávali ďalší. Očakáva sa, že ostravská aréna bude počas všetkých duelov slovenského mužstva vypredaná.

Obrazom: Slovenskí fanúšikovia zaplnili Ostravu

V trinástom vzájomnom zápase sa zrodilo deviate víťazstvo tímu SR. Štvrtý duel oboch súperov v elitnej kategórii MS priniesol tretí triumf slovenskej reprezentácie. Okrúhle štarty v národnom mužstve si pripísali piati hokejisti – Ján Laco odchytal 40. reprezentačný duel, Adam Jánošík odohral desiaty, Tomáš Kopecký tridsiaty, Michal Sersen osemdesiaty duel a Tomáš Surový absolvoval už 110. stretnutie. Graňák so Sersenom si pripísali ôsmy reprezentačný gól, Viedenský šiesty.

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie v sobotu predpoludním doplnilo na súpisku útočníkov Vladimíra Draveckého a Mareka Viedenského. Na sobotňajší poludňajší duel proti Dánsku mal tréner Vladimír Vůjtek k dispozícii dvoch brankárov a 19 korčuliarov – 7 obrancov a 12 útočníkov.

Súťažte s nami o lístky na zápasy MS:

Za selfie na MS v hokeji 2015!

Obrazom: Slovensko zvíťazilo nad Dánskom po samostatných nájazdoch

Výsledok: B-skupina (Ostrava):
Slovensko – Dánsko 4:3 po sam. nájazdoch (0:0, 0:1, 3:2 – 0:0, 1:0)

Góly:

25:05 – 0:1 P. Bjorkstrand (J. Jensen, J. B. Jensen) – presilová hra

48:08 – 1:1 M. Sersen (L. Hudáček, R. Pánik) – presilová hra

49:26 – 2:1 M. Viedenský (V. Dravecký, P. Lušňák)

49:57 – 2:2 N. Hardt (M. Madsen)

51:11 – 3:2 D. Graňák (V. Dravecký, J. Laco)

57:46 – 3:3 D. Nielsen

Samostatné nájazdy:

1. séria: N. Hardt (nedal) – M. Gáborík (nedal)

2. séria: M. Madsen (gól) – M. Viedenský (gól)

3. séria: T. Spelling (nedal) – V. Dravecký (nedal)

4. séria: M. Gáborík (nedal) – J. Jensen (nedal)

5. séria: M. Viedenský (nedal) – M. Green (nedal)

6. séria: M. Daňo (gól) – N. Hardt (nedal)

Vylúčenia:

03:41 Emil Kristensen – 2 min. (zdržiavanie hry)

10:10 Milan Bartovič – 2 min. (nedovolené bránenie)

14:59 Oliver Lauridsen – 2 min. (krosček)

24:25 Marián Gáborík – 2 min. (nebezpečná hra so zdvihnutou hokejkou)

25:32 Nichlas Hardt – 2 min. (vrazenie na mantinel)

32:25 Kirill Starkov – 2 min. (nebezpečná hra so zdvihnutou hokejkou)

46:57 Morten Madsen – 2 min. (faul lakťom)

55:42 Michal Sersen – 2 min. (zdržiavanie hry)

strely na bránu: 39:16, vylúčenia: 3:5 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodcovia: Bulanov (Rus.), Rönn (Fín.) – Fluri (Švajč.), Schrader (Nem.), 8812 divákov

Zostavy:

Slovensko: J. Laco – Meszároš, Jánošík, Jurčina, Sersen, Ďaloga, J. Mikuš, Graňák – Gáborík, Kopecký, Miklík – Bartovič, Bližňák, Pánik – L. Hudáček, Surový, M. Daňo – Lušňák, Viedenský, Dravecký

Dánsko: Galbraith – D. Nielsen, O. Lauridsen, Kristensen, J. B. Jensen, M. Bödker, M. Lauridsen – Hardt, Jakobsen, Madsen – J. Jensen, Storm, Bjorkstrand – Spelling, M. Green, M. Poulsen – Starkov, A. Poulsen, M. Hansen

I. tretina

Prvú šancu mali Dáni, na konci druhej minúty musel brankár Laco likvidovať nebezpečný strelecký pokus J. Jensena. V štvrtej minúte Kopecký posunul puk na Gáboríka, ktorý ho poslal nad Galbraithovu bránku. Pri vylúčení Kristensena sa pred dánskeho gólmana natlačil Dravecký, ale skórovať sa mu nepodarilo. Ten istý hráč mal ešte jednu šancu, ale po tom, čo obkrúžil bránku, jeho strelu Galbraith zneškodnil.

V desiatej minúte opäť zahrozila Viedenského formácia s Draveckým a Lušňákom, ale Meszároš z tesnej blízkosti neotvoril skóre. V 11. minúte putoval na trestnú lavicu Bartovič, Dáni zavreli Slovákov do obranného pásma, ale dve strely zblokovali Lušňák a Kopecký a dva úspešné zákroky si po strelách Spellinga a J. Jensena pripísal aj Laco, ktorý už v následnej v hre piatich proti piatim zneškodnil aj strelecký pokus Hardta spomedzi kruhov.

V 15. minúte pri avizovanom vylúčení sa pred dánsku bránku natlačil Gáborík a z následnej dorážky trafil Lušňák do žŕdky. V početnej výhode sa našim skórovať nepodarilo. V 18. minúte mal veľkú šancu Madsen, ale Laco opäť fantasticky zasiahol. V posledných sekundách prvej dvadsaťminútovky ešte musel Galbraith vyraziť puk po strele Bartoviča.

Slovensko - Dánsko
Foto: SITA/Ján Viazanička

II. tretina

Na začiatku druhej časti hry sa do prečíslenia dvoch proti jednému dostali Bližňák s Pánikom, ale druhý menovaný Galbraitha neprekonal. V 23. minúte opäť dánskemu brankárovi zvonilo v ušiach – Daňo poslal puk do hornej žŕdky. Pri vylúčení Gáborika sa Dánom podarilo otvoriť skóre, strelu J. Jensena nechytateľne za Laca tečoval Bjorkstrand – 0:1.

V 26. minúte Hardt tvrdo narazil Daňa na mantinel a v početnej výhode mohli vyrovnať Gáborík a aj Hudáček, ale dánsky gólman si udržal čisté konto. V 32. minúte mal ďalšiu šancu útok vedený Viedenským, ale s bekhendovou strelou Draveckého si dánsky gólman poradil a z následnej dorážky neuspel ani Viedenský.

Slovenskí hokejisti nepotrestali ani vylúčenie Starkova, Bartovič s Pánikom a Hudáčkom mali niekoľko veľmi dobrých príležitostí, keď 90 sekúnd zvierali Dánov v obrannom pásme a následne Galbraitha neprekonali ani Gáborík, Daňo a Meszároš. V 38. minúte opäť vystrčili rožky aj Severania – po prihrávke spoza Lacovej bránky Nielsen tesne minul. V 40. minúte Graňák vystrelil od modrej, ale tečovaný puk Galbreith za seba nepustil.

Slovensko - Dánsko

III. tretina

Slováci začali aj tretiu dvadsaťminútovku aktívne – Kopecký sa dostal do samostatného úniku, položil si dánskeho gólmana, ale ten výborne zasiahol. Puk z následnej dorážky nedostal do bránky ani Daňo a pri ďalšom pokuse Galbreitha zastúpil Lauridsen.

Zverenci trénera Vůjtka v prvých piatich minútach poslednej tretine zvierali súpera v obrannom pásme, ale Ďaloga a ani ďalší hráči neodčarovali dánsku bránku. Na začiatku 46. minúty po oddychovom čase Dánov spomedzi kruhov nevyrovnal ani Viedenský. Dáni za prvých sedem minút poslednej tretiny ani raz nevystrelili na Laca, v 47. minúte mal po prihrávke Gáboríka obrovskú šancu Bližňák, ale Galbreith opäť zázračne vyrazil puk lapačkou.

Rozjasať priaznivcov sa podarilo až v 49. minúte obrancovi Sersenovi, ktorý v presilovke prestrelil všetko, čo mu stále v ceste – 1:1. O 78 sekúnd neskôr už Slováci viedli – akciu na jeden dotyk po osi Lušňák – Dravecký zakončil gólom Viedenský – 2:1. Radosť na slovenskej strane trvala len 31 sekúnd, pretože po chybe Sersena na 2:2 vyrovnal Hardt. O ďalších 74 sekúnd sa ČEZ aréna opäť radovala, vedenie na slovenskú stranu strhol obranca Graňák, jeho pokus od mantinelu prepadol za Galbraitha – 3:2.

Dve minúty a štrnásť sekúnd pred koncom tretej tretiny sa Dánom opäť podarilo vyrovnať na 3:3 – Laca strelou od modrej čiary vyrovnal D. Nielsen a rozhodol o tom, že sa bude predlžovať.

Predĺženie sam. nájazdy

V nadstavnej pätminútovke Galbreith nedovolil skórovať Bartovičovi ani Sersenovi. Z dánskeho tímu Laca ohrozil D. Nielsen a skúšal to aj Hardt. V samostatných nájazdoch najprv skóroval Madsen, po ňom rozvlnil sieť aj Viedenský, ktorý vo svojom druhom pokuse nastrelil žrď a dánskemu brankárovi zvonilo v ušiach aj po pokuse Draveckého. V šiestej sérii ukázal svoju šikovnosť Marko Daňo a rozhodol o triumfe Slovenska – 4:3.

Hlasy:

Vladimír Vůjtek (tréner Slovenska): „Zápas sme začali bojazlivo, nemohli sme sa rozbehnúť. Na chlapcoch bola vidieť nervozita. Pred stretnutím boli na Slovensku veľké očakávania, boli sme pasovaní za favorita. V prvej tretine sme nezvládli túto úlohu. Po inkasovanom góle sme pridali na tempe, dostali hru pod kontrolu. Myslím, že do konca duelu sme hrali veľmi dobrý hokej, mali sme množstvo striel. Súper sa nevzdával, dal dva góly v čase, keď sme mali prevahu. So stavom 3:3 po 60 minútach musíme byť spokojní. Prvýkrát v sezóne sa nám podarili nájazdy, druhý bod je pre nás veľmi dôležitý.“

Jan Karlsson (tréner Dánska): „Bol to pre nás skutočne ťažký zápas. Som veľmi spokojný s prvou tretinou, od druhej to začalo byť pre nás ťažké. Slováci nás po našom góle dostali pod tlak, ale stále sme bojovali. Nie som spokojný jedine s druhým inkasovaným gólom, neviem, či pred ním nebolo nedovolené bránenie. Rozhodcovia však nevideli túto situáciu. Dvakrát sme sa vrátili do zápasu, ukázali tímového ducha. V rozstrele sme mohli rozhodnúť. So ziskom bodu sme veľmi spokojní.“

Milan Bartovič (útočník SR): „Bol to od začiatku veľmi náročný zápas. Utvárali sme si síce šance, ale nechcelo nám to tam padnúť. Mali sme tlak a veľké príležitosti, no brankár súpera chytal veľmi dobre. Taký je hokej, bol to prvý zápas na turnaji. Dáni hrali výborne, ale náš tím až do konca ukazoval, že na tento turnaj prišiel bojovať. Aj keď sme boli ‚dole‘, celý tím si veril a makal. Dva body sú zaslúžené.“

Michal Sersen (obranca SR): „Je pozitívne, že sme prvý zápas na šampionáte vyhrali. Počas väčšiny duelu sme mali prevahu, mohli to byť aj tri body. Dnes podal brankár súpera vynikajúci výkon a môžeme byť radi, že máme aspoň dva body.“

Vladimír Dravecký (útočník SR): „Bolo by horšie, ak by sme nemali tie dva body, no chceli sme vyhrať v riadnom hracom čase. Nepodarilo sa to, ceníme si aj dva body. Ideme ďalej s pozitívnou náladou a zajtra chceme opäť uspieť. Myslím si, že to bol hokej o korčuľovaní, hralo sa hore-dole.“

Slovensko - Dánsko
Foto: SITA/Ján Viazanička
Slovensko - Dánsko
Foto: SITA/Ján Viazanička

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adam JánošíkJán LacoMarián GáboríkMarko DaňoMichal SersenMilan BartovičTomáš KopeckýTomáš SurovýVladimír DraveckýVladimír Vůjtek
Firmy a inštitúcie Dánska hokejová reprezentáciaSlovenská hokejová reprezentácia