Flašíková Beňová sa v liste pre Merkelovú zastala Sloveniek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková-Beňová Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) – Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová listom oslovila nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby sa v rámci summitu G7, ktorý bude začiatkom júna v nemeckom Schloss Elmau, zasadila za riešenie sociálnych práv žien v Európskej únii.

Slovenská europoslankyňa oslovila Merkelovú ako ženu

Ako ďalej europoslankyňa informovala agentúru SITA, práva žien a možnosti ich uplatnenia majú byť jednou z tém summitu. G7 ako združenie ekonomicky najvyspelejších ekonomík sveta patrí podľa nej medzi najvplyvnejšie zoskupenia v súvislosti s nastavením trendov a vývojom globálneho hospodárstva.

„Podpora témy rodovej rovnosti je v tejto súvislosti veľmi potešujúca, pretože je dlhodobo považovaná za jeden z dôležitých aspektov udržateľného inkluzívneho rastu,“ poznamenala.

Flašíková Beňová sa na Merkelovú obrátila práve preto, že ona by mala plánovanému summitu predsedať. „Dovolila som si ju osloviť ako ženu, navyše podľa mnohých prieskumov najvplyvnejšiu ženu na svete, aby sa v rámci uvedeného bodu programu osobitne zasadila za účinnejšie riešenie sociálnych práv žien v rámci Európskeho spoločenstva,“ priblížila europoslankyňa. Dôvodom je podľa nej predovšetkým fakt, že napriek mnohým iniciatívam sa v tejto oblasti, či už v Únii ako celku, alebo vo väčšine jej členských štátov, nedarí dosahovať očakávaný pokrok a výsledky.

Flašíková Beňová si nerobí žiadne ilúzie

Ako dodala, bude „veľmi rada, ak sa tento list dostane až k nemeckej kancelárke“. Považuje totiž za dôležité pokúsiť sa dostávať tému rodovej rovnosti do pozornosti aj takýmto spôsobom.

V liste poukazuje aj na to, že osobitný záujem si zaslúži situácia žien v tzv. nových členských krajinách vrátane Slovenska. „Dovolila som si upozorniť na množstvo prípadov slovenských žien, ktorých sociálna situácia je natoľko likvidačná, že sú nútené opúšťať svoje rodiny a odchádzať za prácou do zahraničia,“ vysvetlila pre agentúru SITA.

Poukázala tiež na určitú formu vykorisťovania slovenských žien v podnikoch z rozvinutejších európskych krajín, a to aj v Nemecku. „Sú totiž nútené vykonávať rovnakú prácu ako ich kolegyne z tzv. starších členských štátov, no za niekoľkonásobne nižšiu mzdu,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováMonika Beňová