Miloš Zeman si s Putinom v Moskve navzájom lichotili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruský prezident Vladimir Putin sa s jeho českým náprotivkom Milošom Zemanom stretol ako s jediným spomedzi lídrov Európskej únie. Moskva, 9. máj, 2015. Foto: SITA/AP

MOSKVA/PRAHA 10. mája (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu privítal v Kremli českého náprotivka Miloša Zemana, s ktorým sa bilaterálne stretol v rámci osláv 70. výročia porážky nacistického Nemecka ako s jediným spomedzi lídrov EÚ.

Obrazom: Rusi oslávili výročie konca vojny veľkolepo

Potvrdili tak dobré vzájomné vzťahy v období, keď si väčšina európskych partnerov udržiava od Moskvy odstup v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Na stretnutí vyjadril presvedčenie, že sankcie uvalené dvadsaťosmičkou na Rusko za pričlenenie Krymu a podporovanie východoukrajinských separatistov sú len „krátkodobé“, a pripomenul, že proti nim „verejne protestoval“.

Putin ohodnotil Zemana

Zeman už dávnejšie označil sankcie za nezmyselné a spochybnil tvrdenia NATO a západných vlád, že do bojov na východe Ukrajiny sa zapájajú ruskí vojaci.

„Pán prezident, vy viete, že my sme toto ochladzovanie vzťahov s Európou nezačali. Dúfam však, že vďaka takým politikom, ako ste vy, ich budeme môcť obnoviť nielen do predošlého stavu, ale posunúť ich vpred,“ povedal Zemanovi ruský líder.

Obrazom: Pred 70 rokmi sa v Európe skončila druhá svetová vojna

Postoj českého prezidenta podľa jeho spojencov vychádza z úprimného presvedčenia, že izolovanie Moskvy je kontraproduktívne a obchodné vzťahy s Ruskom sú životne dôležité pre českú ekonomiku. Hlavné slovo v českej zahraničnej politike však nemá prezident, ale vláda, ktorá sa v prístupe k Rusku dôsledne pridržiava línie EÚ.

Fico a Zeman sa vojenskej prehliadke vyhli

Na oslavy 70. výročia porážky nacistov prišli do Moskvy desiatky zahraničných lídrov, väčšina predstaviteľov krajín EÚ však podujatia bojkotuje v súvislosti s ruskou anexiou Krymu a separatistickým konfliktom na východe Ukrajiny.

Výnimku tvorili grécky premiér Aléxis Tsípras, český prezident Miloš Zeman a slovenský premiér Robert Fico, zatiaľ čo Francúzsko zastupoval minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Zeman s Ficom sa rozhodli nezúčastniť na dopoludňajšej vojenskej prehliadke, ktorá tvorila jeden z hlavných bodov programu osláv, a namiesto nej sa zišli na bilaterálnom rokovaní, kde podľa slovenského premiéra hovorili o projekte prepojenia Váhu s riekou Morava.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis TsíprasMiloš ZemanRobert FicoVladimir Putin