Korupciu považuje za rozšírenú šokujúce percento Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Podplácanie a korupcia sú na Slovensku značne rozšírené. Myslí si to až 78 percent zamestnancov veľkých podnikov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti EY, ktorého sa zúčastnilo 3800 zamestnancov veľkých podnikov v 38 krajinách.

Z výsledkov prieskumu pre Európu, Blízky východ, Indiu a Afriku vyplynulo, že korupciu vníma ako častú 51 percent respondentov. Podľa približne 31 percent opýtaných sa na vedenie ich podnikov vyvíja čoraz väčší tlak, aby expandovali na rizikovejšie trhy. Na Slovensku však tento tlak vníma len pätina zamestnancov.

Riziko podvodu je aj mimo rýchlo rastúcich trhov

„Riziká podvodu, úplatkárstva a korupcie sú skutočné. Podniky čelia zložitým obmedzeniam vzhľadom na spôsob, akým podnikajú, ďalej sprísňujúcim sa sankčným režimom a novým rizikám, napríklad počítačovej kriminalite, ktoré majú potenciál významne narušiť ich fungovanie,“ konštatoval partner oddelenia pre vyšetrovanie podvodov a riešenie sporov EY v strednej Európe Daniel Bican.

Riziko podvodu existuje aj mimo rýchlo rastúcich trhov. Za uplynulý rok zaznamenalo prípad skorého vykázania výnosov vo svojej organizácii 28 percent predstaviteľov vyššieho manažmentu, čo sa takmer zhoduje s počtom respondentov zo Slovenska. V tejto súvislosti 21 percent opýtaných, oproti 26 percent zo Slovenska, uviedlo, že zlé správy o finančných výsledkoch sa neoznamujú materskej spoločnosti otvorene.

Podľa prieskumu je 20 percent respondentov presvedčených, že pri dosahovaní rastu ich budú brzdiť interné pravidlá podniku v oblasti prevencie úplatkárstva a korupcie. „My si to však nemyslíme. Dobrá správa je, že na Slovensku 84 percent opýtaných nepovažuje interné pravidlá v oblasti prevencie úplatkárstva a korupcie za brzdu konkurencieschopnosti na trhu,“ podotkla senior manažérka oddelenia vyšetrovania podvodov a riešenia sporov EY Slovensko Pavla Hladká.

Mnohým firmám chýba linka na oznámenie

Až 42 percent respondentov, na Slovensku 50 percent, tvrdí, že v ich spoločnosti neexistujú interné pravidlá v oblasti prevencie úplatkárstva a korupcie, respektíve o nich nevedia. Školenie týkajúce sa prevencie neabsolvovalo 36 percent opýtaných, u nás 46 percent.

Podľa zverejnených informácií 24 percent zamestnancov deklaruje, že ich firma nemá linku na oznamovanie nekalého konania. Na Slovensku je to 27 percent aj napriek tomu, že od 1. januára tohto roka je účinný zákon, ktorý stanovuje povinnosť zaviesť vnútorný systém vybavovania podnetov pre viaceré typy organizácií na Slovensku.

Od decembra 2014 do januára tohto roka uskutočnila globálna výskumná agentúra Ipsos pre spoločnosť EY 3800 online alebo osobných rozhovorov s manažérmi veľkých spoločností z 38 krajín. Prieskum sa uskutočnil anonymne v miestnom jazyku príslušných krajín.

Firma EY

poskytuje celosvetovo odborné poradenské služby v oblasti auditu, daní, transakčného a podnikového poradenstva. Názov EY označuje celosvetovú organizáciu a môže zahŕňať jednu alebo viac členských firiem Ernst & Young Global Limited, pričom každá je samostatná právnická osoba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia