Chromík je proti LGBTI ľuďom, kandiduje na cenu Homofób roka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o gejoch
Hovorca aliancie Anton Chromík počas TB Aliancie za rodinu na tému: odovzdanie petície so 400-tisíc podpismi za vypísanie referenda o ochrane rodiny, v záhrade Prezidentského paláca. Bratislava, 27. august 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 14. mája (WEBNOVINY) – Pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii, ktorý si svet pripomenie v nedeľu 17. mája, vyhlásil Inštitút ľudských práv (IĽP) tretí ročník anticeny Homofób roka. Medzi nominovanými nechýba hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík, kňaz Marián Kuffa či tenistka Karin Habšudová. Agentúru SITA informoval Peter Weisenbacher z IĽP.

Spoluorganizátorom anticeny je i nezisková organizácia Dúhové Slovensko. Množstvo nominácií od verejnosti však získal aj gréckokatolícky kňaz Rastislav Baka. Ten vydal vo svojej kázni pre veriacich v prípade správania sa ku gejom a lezbám pokyn: „Vytlačte totu špinu za hranice štátu“. Do hlasovania o víťazovi sa môže zapojiť každý na webstránke ludskeprava.sk/homofob do nedele 14. júna.

Spoločnosť sa môže opäť prejaviť

Anton Chromík je nominovaný za výrok, v ktorom predpovedal, ako bude vyzerať svet, keď na Slovensku príde k zrovnoprávneniu LGBTI ľudí: „Budú rozhodovať o živote iných, ich povolaní, kariére a to vždy v histórii skončilo diktatúrami a (niekedy) aj masovým vraždením“.

Rímskokatolícky kňaz Marián Kuffa zas vysvetlil, ako vidí vzťah dvoch osôb rovnakého pohlavia: „Tak to nie sú obyčajní vrahovia, ale ja hovorím, že to sú masoví vrahovia. To je genocída nášho národa…“.

Na anticenu Homofób roka je nominovaných aj 102 poslancov NR SR, ktorí do novely ústavy zakotvili vetu: „Manželstvo je jedinečný zväzok medzi mužom a ženou“.

Tenistka Karin Habšudová v reklame na referendum o rodine vysvetlila, čo pre ňu znamená rodina: „Rodina pre mňa znamená spolužitie, alebo vzťah, alebo zväzok, nejak, eh, dvoch ľudí a to jedného muža a jednej ženy“.

„Hlasovaním môže spoločnosť, ktorá sa bojkotom februárového referenda jasne vyjadrila, že nechce na Slovensku podporovať nenávisť, ukázať, že takéto verbálne útoky nie sú v poriadku a vo verejnej komunikácii nemajú čo hľadať,“ uviedla programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv Alena Krempaská.

Kuffa ocenenie už raz získal

Víťazmi ankety sa v minulosti stali poslanec Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov a Konferencia biskupov Slovenska s tvrdením, že ľudskoprávni aktivisti sú „aktéri kultúry smrti“.

Cenu si však podľa Petra Weisenbachera odmietli prevziať. Organizátori ankety sa ju pokúsia po ukončení hlasovania víťazovi odovzdať i tento rok, no nerátajú s ústretovosťou.

„Narastajúci počet nenávistných výrokov proti LGBTI menšine, ako aj zvyšujúca sa arogancia páchateľov si vyžadujú zmenu zákona. Nenávisť z dôvodov sexuálnej orientácie či rodovej identifikácie by mala byť posudzovaná rovnako ako nenávistné prejavy voči etnickej skupine,“ uviedol právnik IĽP Daniel Grejták.

Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4 %, teda podiel neheterosexuálnych osôb v populácii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alena KrempaskáAnton ChromíkMarián KuffaPeter WeisenbacherŠtefan Kuffa