Grékov zachránia len reformy, Grexit by mal politický dopad

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: SITA/AP

BERLÍN 18. mája (WEBNOVINY) – Grécka vláda vyplatí májové mzdy a dôchodky, do konca tohto mesiaca sa však potrebuje dohodnúť s veriteľmi, pretože jej dochádza hotovosť. Vyhlásil to v pondelok hovorca vlády Gabriel Sakellaridis.

Reformy sú pre Grékov jediná možnosť

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel varoval, že grécka vláda a Grécko môžu získať ďalšiu pomoc jedine vtedy, ak uskutočnia reformy. Uviedol to v rozhovore, ktorý v nedeľu zverejnil Bild am Sonntag.

Na otázku o tom, či je možné Grécko ešte zachrániť, Gabriel povedal, že to záleží od Atén. Zároveň uviedol, že referendum o reformách by mohlo zrýchliť rozhodovanie.

Atény nemajú záujem o tretí úverový program

Gabriel zdôraznil, že grécka vláda musí konať v každom prípade. „Tretí program pomoci pre Atény je možný iba v prípade zavedenia reforiem. Nemôžeme tam jednoducho poslať peniaze,“ povedal. Zároveň varoval pred odchodom Grécka z eurozóny (Grexit).

Sakellaridis mimoriadne zdanenie bankových vkladov, ako nástroj na získanie likvidity, vylúčil a zopakoval, že Atény nemajú záujem o tretí úverový program.

„Bolo by to veľmi nebezpečné nielen ekonomicky, ale aj politicky,“ povedal. Ak by jedna krajina vystúpila z eurozóny, zvyšok sveta by sa podľa neho na Európu díval inak. „Nikto by v Európu viac nemal dôveru, ak by sme sa rozsypali pri prvej veľkej kríze. Nemali by sme sa nahovárať na Grexit,“ doplnil.

Tempo rozhovorov je pomalé

Európska komisia (EK) v pondelok uviedla, že v rozhovoroch medzi Gréckom a veriteľmi nastal pokrok. EK však skonštatovala, že tempo rozhovorov je pomalé a k dosiahnutiu dohody je potrebné väčšie úsilie.

„Viac času a väčšie úsilie je potrebné na prekonanie rozdielov, ktoré sa objavujú v zostávajúcich otvorených otázkach v rokovaniach,“ povedal hovorca EK Margaritis Schinas. „Vítame záväzok gréckych orgánov zrýchliť spoluprácu s inštitúciami so zámerom dosiahnutia úspešného a včasného výsledku,“ povedal.

„Pokračujeme v konštruktívnom kontakte, robíme pokrok, hoci naďalej pomalým tempom,“ doplnil. Vo štvrtok a v piatok sa v Rige uskutoční summit Východného partnerstva. „Čokoľvek sa v Rige stane, nemôže to byť náhrada za potrebné prekonanie rozdielov v otvorených oblastiach, o ktorých sa diskutuje,“ povedal Schinas.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sigmar Gabriel