Draxler stratil trpezlivosť s Paneurópskou vysokou školou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juraj Draxler
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Foto: Archívne, SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) – Minister školstva Juraj Draxler stratil podľa vlastných slov s Paneurópskou vysokou školou v posledných týždňoch trpezlivosť. Ako skonštatoval, škola, predovšetkým voči svojim študentom, vystupuje neseriózne.

Minister pritom kritizuje, že neinformovali študentov ani uchádzačov o štúdium, že majú pozastavenú akreditáciu. Reagoval tak na vyhlásenie absolventov Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy, ktorí vyjadrili nesúhlas s tým, že minister školstva pozastavil ich fakulte akreditáciu na bakalársky a magisterský študijný program „právo“.

Škola podala žalobu

„Paneurópska vysoká škola nám oznámila vo svojej správe o odstránení nedostatkov, že nedostatky odstráni k septembru tohto roka. Ich predstava o tom, ako odstránili nedostatky je, že nám povedali, že sa uzniesli, že nedostatky odstránia,“ hovorí Draxler, ktorému sa nepáči ani fakt, že škola sa rozhodla pre akreditáciu ísť do sporu s ministerstvom súdnou cestou.

„To, čo oni mali urobiť, bolo okamžite odstrániť nedostatky. Nemyslím si, že by potom boli akékoľvek prekážky na strane Akreditačnej komisie, alebo na mojej strane, aby im právo bolo opäť priznané,“ dodal Draxler.

Absolventi vyjadrili nesúhlas

Absolventi Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy doručili v stredu 8. júla ministerstvu školstva vyhlásenie, v ktorom vyjadrili nesúhlas s pozastavenou akreditáciou.

Ako uvádzajú vo vyhlásení, rozhodnutie ministra o pozastavení akreditácie má podľa nich negatívny vplyv na ich uplatnenie v zamestnaní a skomplikovalo aj možnosti ukončenia magisterského stupňa štúdia pre absolventov bakalárskeho stupňa štúdia. Ministra preto žiadali, aby svoje rozhodnutie o pozastavení akreditácie na bakalársky a magisterský študijný program „právo“ na Fakulte práva zrušil.

Fakulta práva môže prijímať študentov

Minister školstva Juraj Draxler pozastavil Paneurópskej vysokej škole v Bratislave akreditáciu študijného programu „právo“ v dennej aj v externej forme štúdia začiatkom mája. Svoje rozhodnutie o dočasnom odobratí práv Paneurópskej vysokej školy vydal na základe zistení Akreditačnej komisie, podľa ktorej fakulta uskutočňovala študijný program za iných podmienok, za akých bol akreditovaný.

Paneurópska vysoká škola však podala žalobu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutí ministra a Krajský súd v Bratislave následne 1. júla rozhodol o odložení vykonateľnosti rozhodnutí ministra školstva až do právoplatného rozhodnutia v samotnej veci. Fakulta práva tým nateraz dosiahla zachovanie už skôr priznaných práv v bakalárskom a magisterskom stupni štúdia práva a v súčasnosti môže znova prijímať uchádzačov o štúdium.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Draxler
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRPEVŠ Paneurópska vysoká škola