SaS žiada Kažimíra, aby odvolal šéfa finančnej správy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
František Imrecze
Prezident Finančnej správy SR František Imrecze počas TK Ministerstva financií SR na tému: výber daní. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 4. augusta (WEBNOVINY) – Na finančnú správu by si mali posvietiť pracovníci Národného inšpektorátu práce. Myslí si to podpredseda SaS Jozef Mihál, ktorý tak reaguje na vyhlásenia šéfa finančnej správy, že za chybne exportovanými údajmi pre zdravotné poisťovne a Sociálnu poisťovňu môže jeden preťažený pracovník. Podľa Mihála tak vzniká vážne podozrenie, že sa na finančnej správe nedodržiavajú právne predpisy týkajúce sa bezpečnosti práce.

Strana SaS preto vyzýva Národný inšpektorát práce a jeho príslušné regionálne úrady, aby vo finančnej správe urobili dôkladnú kontrolu dodržiavania právnych predpisov. „Sme šokovaní z toho, že správnosť výstupov z informačného systému, ktorý stál desiatky miliónov eur, závisí len od jedného človeka. Je to neklamný znak toho, že organizácia je riadená zle. Preto žiadame ministra financií Petra Kažimíra, aby Františka Imreczeho odvolal zo svojej funkcie,“ hovorí Mihál.

Nešlo o malú chybu

Podpredseda SaS zároveň tvrdí, že na celú záležitosť by sa mal pozrieť aj Najvyšší kontrolný úrad a mal by preskúmať informačný systém finančnej správy z hľadiska hospodárnosti zdrojov, ktoré boli na jeho obstaranie vynaložené. „Zatiaľ sme sa o novom šéfovi NKÚ Jozefovi Mitríkovi dozvedeli najmä to, že mu podriadení zháňajú nový nábytok do kancelárie, avšak treba začať aj kontrolovať. Teraz je na to vhodná príležitosť,“ dodal Mihál.

František Imrecze sa podľa strany KDH snaží presviedčať, že finančná správa spravila len malú chybu. Podľa KDH však nešlo o malú chybu, ale o veľké zlyhanie, ktoré môže Slovensko vyjsť draho. Minister financií, ktorý je politicky zodpovedný za finančnú správu, by mal podľa KDH výšku škôd vyčísliť a informovať o tom verejnosť.

Poisťovniam vznikajú nové náklady

„Ak sa zlyhaním finančnej správy seriózne zaoberá, tak by už mal vedieť aspoň odhadnúť, o koľko peňazí sa kvôli nej zvýšia náklady štátu. Ak tak neurobí, budem sa ho na to pýtať na najbližšom rokovaní finančného výboru,“ povedal poslanec parlamentu za KDH a člen finančného výboru Pavol Zajac.

Podpredseda KDH Miloš Moravčík upozorňuje, že kvôli zlyhaniu finančnej správy vznikajú dodatočné náklady. Sociálna poisťovňa bude musieť podľa neho rozposielať opakovane desiatky až stovky tisíc oznámení o výške odvodov, vzniknú jej pritom vysoké výdavky na poštové služby. Dodatočné náklady na rozposielanie zásielok vzniknú podľa neho aj pri posielaní opravených ročných zúčtovaní zdravotných odvodov.

„Sociálnej aj zdravotným poisťovniam vznikajú nové náklady na mzdy a odmeny, pretože množstvo ľudí sa musí venovať hľadaniu chýb namiesto bežnej práce. Čas a peniaze tiež bude stáť riešenie už zaplatených nesprávne vypočítaných odvodových povinností,“ sumarizuje Moravčík.

Šéf finančnej správy nebude vyvodzovať zodpovednosť

Šéf finančnej správy František Imrecze v pondelok vyhlásil, že za zlými údajmi, ktoré z finančnej správy dostali Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne, nie je systémová chyba ale ľudský faktor. Zároveň uviedol, že za svojim zamestnancom, ktorý urobil chybu, stojí a zodpovednosť zatiaľ vyvodzovať nebude.

Údajne totiž na finančnej správe ešte prešetrujú, či nešlo o sabotáž, aj keď takúto možnosť podľa Imreczeho nepredpokladajú. Zároveň konštatoval, že zamestnanci odviedli „kus práce“ na integrovanom systéme a majú odpracovaných veľa nadčasov. Pracovník pochybil pri aktualizácii systému, šéf finančnej správy predpokladá, že sa tak stalo z preťaženia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František ImreczeJozef MihálMiloš MoravčíkPavol ZajacPeter Kažimír
Firmy a inštitúcie Finančná správa SRKDH Kresťanskodemokratické hnutieMF Ministerstvo financií SRSaS Sloboda a Solidarita