Cosby bude vypovedať pod prísahou, mal obťažovať 15-ročnú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bill Cosby
Komediálny herec Bill Cosby čelí v súčasnosti viacerým obvineniam zo sexuálneho zneužívania, pre ktoré sa už v minulosti postavil aj pred súd. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 6. augusta (SITA) – Americký herec Bill Cosby bude v piatok 9. októbra vypovedať pod prísahou v súvislosti s obvinením zo sexuálneho obťažovania istej Judy Huth. Americký týždenník People o tom informovala právna zástupkyňa spomínanej ženy Gloria Allred. Huth zažalovala 78-ročného komika vlani v decembri. Incident sa mal podľa nej stať v roku 1974 v kalifornskej rezidencii zakladateľa magazínu Playboy Hugha Hefnera, známej ako Playboy Mansion. Žena mala v tom čase 15 rokov.

Prokuratúra Cosbyho v tomto prípade neobvinila, pretože prekročil premlčaciu lehotu pre zločin aj priestupok. Huth však naňho aj tak podala žalobu za sexuálne obťažovanie, pričom uviedla, že incident, na ktorý si spomenula pred zhruba troma rokmi, jej spôsobil úzkosť a značné životné problémy. Žiada preto proces s porotou a bližšie nešpecifikované odškodné. Predstaviteľ Cliffa Huxtabla zo sitkomu Show Billa Cosbyho (1984 – 1992) požiadal o zamietnutie žaloby, no súd mu nevyhovel.

Rodák z Philadelphie v súčasnosti čelí viac než 40 obvineniam zo sexuálneho zneužitia, pričom celkovo ho zažalovalo päť z jeho údajných obetí. Okrem Huth tak urobili aj ďalšie štyri ženy, ktoré ho zažalovali za urážku na cti, pretože ich Cosby prostredníctvom verejných vyhlásení označil za klamárky. Komik požiadal aj o zamietnutie týchto žalôb.

Minulý mesiac sa pritom na verejnosť dostali informácie, že sa herec v roku 2005 priznal k zadováženiu sedatív s úmyslom podať ich ženám, s ktorými si chcel užiť sex. Komikov právnik Patrick O’Connor následne uviedol, že sedatíva, ktoré Cosby podal ženám, ľudia v 70. rokoch minulého storočia bežne používali na zvýšenie sexuálneho apetítu.

William Henry Cosby Jr.

účinkoval okrem sitkomu Show Billa Cosbyho aj v seriáli I Spy (1965 – 1968), v prvých dvoch sezónach projektu The Electric Company (1971 – 1977), v Cosbyho prípadoch (1994 – 1995), sitkome Cosby (1996 – 2000) či v snímke Otec je duch (1990). Venuje sa aj hudbe, na konte má albumy ako napríklad Silver Throat: Bill Cosby Sings (1967), At Last Bill Cosby Really Sings (1974) či Bill Cosby Presents The Cosnarati: State Of Emergency (2009).

Informácie pochádzajú z webstránky www.people.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bill Cosby