Ropa zlacnela, zlato ovplyvnili správy z trhu práce USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Ceny ropy sú vyššie. Foto: SITA/AP

NEW YORK 9. augusta (WEBNOVINY) – Ceny ropy v piatok klesli. Blížiaci sa koniec letnej motoristickej sezóny je totiž náznakom, že bude narastať prebytok na strane ponuky pohonných hmôt. Správa spoločnosti Baker Hughes ukázala, že počas týždňa sa počet vrtných súprav zvýšil o šesť.

Ceny ropy Brent klesli v závere týždňa o 91 centov na 48,61 USD za barel. Za celý týždeň tieto ceny klesli o sedem percent a za uplynulých šesť týždňov o 23 percent. Americká ropa v piatok oslabila o 79 centov na 43,87 USD za barel. Za celý týždeň si odpísala sedem percent a za uplynulých šesť týždňov klesla o 26 percent.

Ceny zlata v piatok rástli. Obchodovanie ovplyvnila správa z amerického trhu práce. Počet nových pracovných miest v americkej ekonomike v júli rástol slušným tempom a zvyšovanie miezd ožilo.

Ministerstvo práce USA v piatok informovalo, že v ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva minulý mesiac pribudlo 215-tisíc pracovných miest, keďže rast zamestnanosti v sektoroch stavebníctva a priemyslu prevážil nad poklesom počtu pracovných miest v ťažobnom odvetví.

Spotová cena zlata do 18:31 GMT vzrástla o 0,5 % na 1 094,54 USD za uncu. Decembrové dodávky zlata na newyorskej komoditnej burze zdraželi o pol percenta na 1 094,10 USD za uncu.

(1 EUR = 1,0941 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať