Najvyšší súd je pod tlakom, Harabinov senát môže zaniknúť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najvyšší súd je pod tlakom, Harabinov senát môže zaniknúť
Bývalý minister spravodlivosti a bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin (vpravo) odpovedá na otázky novinárov po skončení neverejného mimoriadneho zasadnutia Sudcovskej rady NS SR. Bratislava, 18. august 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 18. augusta (WEBNOVINY) – Na Najvyššom súde SR dôjde od septembra k zmenám v zložení senátov trestnoprávneho kolégia. Zrušený by mal byť senát v zložení Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský. Sudcovská rada súdu na utorkovom rokovaní konštatovala, že nemá námietky k zmenám, ktoré navrhuje predsedníčka súdu Daniela Švecová.

Po rokovaní rady o tom informoval šéf Kancelárie predsedníčky NS Ivan Solej. Nechcel ale spresniť o aké zmeny ide. Zdôraznil, že všetko bude jasné a zverejnené až po tom, ako šéfka súdu navrhované zmeny podpíše, čo bude v najbližších dňoch.

Dodal, že uznesenie Sudcovskej rady bolo prijaté väčšinou hlasov. Ako skôr informovali z kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu, dôvodom na zmenu sú niektoré z posledných rozhodnutí senátov trestnoprávneho kolégia, ktoré medzi verejnosťou vzbudili značný nepokoj.

Harabin hovorí o porušovaní zákona

Štefan Harabin tvrdí, že Švecová ešte neprerokovala návrh zo všetkými dotknutými sudcami, a teda navrhovanými zmenami sa ešte nemala zaoberať Sudcovská rada. Návrh prerokovala len so siedmimi sudcami, ostatní boli na dovolenke alebo neboli prítomní.

„Ak chce porušovať zákony, tak nech porušuje,“ odkázal Švecovej Harabin. Pre médiá Harabin zdôraznil, že Švecová mení senáty na pokyn politikov a na požiadanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. „Toto je nebezpečné v právnom štáte,“ vyhlásil. Harabin nesúhlasí s návrhom na zrušenie jeho senátu, podľa neho je to trest za právny názor. Bráni sa tiež, že on v pozícii šéfa najvyššieho súdu nikdy senát nezrušil pre právny názor.

Zlodej kričí, chyťte zlodeja!

Dlhoročný kritik Štefana Harabina Peter Paluda v tejto súvislosti uviedol, že pre Harabina bolo vždy typické chovanie podľa sloganu: „Zlodej kričí, chyťte zlodeja! To, čo robí on, najmä vo vedúcej funkcii, je vždy v súlade s právom a podľa zákona, keď to robí niekto druhý, je to nezákonná zmena.“

Paludu ako svojho kritika Harabin preradil z trestného do správneho kolégia. Ako predseda najvyššieho súdu robil Harabin zmeny rozvrhu práce aj v priebehu roka, čo je zverejnené na internetovej stránke súdu, zdôraznil Paluda. Tento sudca a člen trestnoprávneho kolégia na postupe predsedníčky Najvyššieho súdu SR nevidí nič protizákonné ani odporujúce ústavnej zásade zákonného sudcu.

„Zmena rozvrhu práce je nevyhnutná vec, ak nastanú prekážky, pre ktoré nemôže riadne fungovať súd. Nemali by byť nástrojom na osobné vybavovanie si účtov. V prípade pripravovanej zmeny rozvrhu práce ide o žiaduce opatrenie, ktoré sfunkční trestné kolégium NS SR,“ verí jeho člen Paluda.

Harabinov senát zrušil viaceré rozsudky

Situácia na trestnom kolégiu Najvyššieho súdu SR sa skomplikovala po tom, čo dva senáty vydali rozdielne rozhodnutia v prípade policajnej inšpekcie a veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu, ktorý bol v Čechách odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na Slovensku to bol v tom čase len priestupok a sudca naďalej súdil.

Harabinov senát zrušil rozsudok vydaný týmto sudcom ako nezákonný. Naopak, senát vedený sudcom Jurajom Klimentom rozhodol, že rozsudky sudcu Milana Vargu sú zákonné. Harabinov senát v prípade policajnej inšpekcie tvrdí, že sekcia kontroly a inšpekčnej služby na ministerstve vnútra je v rozpore so zákonom a bez legislatívnej opory.

Najvyšší súd je pod tlakom, Harabinov senát môže zaniknúť
Foto: SITA/Ján Slovák

Zrušil preto rozsudky Špecializovaného trestného súdu, ktoré im boli pridelené. Senát vedený sudcom Jurajom Klimentom v inom prípade odmietol dovolanie policajta s tým, že fungovanie inšpekcie ministerstva vnútra je v súlade so zákonom a jej policajti sú orgánmi činnými v trestnom konaní. Rozpormi v rozhodovaní senátov by sa malo zaoberať trestné kolégium najvyššieho súdu v septembri.

Dovolací senát pod Harabinovým vedením zrušil aj všetky doterajšie rozsudky, ktoré bývalého finančného riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ivana Maroša poslali do väzenia. Ten si už vypočul viacero odsudzujúcich rozsudkov. Naposledy v novembri 2013. Súdny proces s ním sa musí začať odznova.

O súdnictve diskutoval aj Kiska

Justícia a jej aktuálne problémy boli aj témou utorkového stretnutia prezidenta Andreja Kisku a ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Ako agentúru SITA informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR, na stretnutí spolu prediskutovali vládny dokument Koncepcia modernizácie a stabilizácie súdnictva a osobitne hovorili aj o sfunkčnení disciplinárneho konania.

„Dôvera v súdnu moc je dôležitá pre riadne fungujúci právny štát. Žiaľ, opakovane sa vyskytujú prípady, keď sami sudcovia považujú rozhodnutia svojich kolegov za sporné alebo dokonca nezákonné,“ skonštatoval Kiska. Preto je podľa neho dôležité, aby štát urobil všetko, čo je v jeho silách, aby sme žili v právnom štáte.

Minister spravodlivosti zároveň informoval prezidenta o tom, že tento mesiac podal dovolanie v neprospech dvoch policajtov odsúdených za korupciu, ktorí boli oslobodení práve Harabinovým senátom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela ŠvecováJana DubovcováPeter PaludaŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR