Južná Kórea strieľala na KĽDR, napätie naberá na sile

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kim Čong un
Severokórejský vodca Kim Čong-un (na fotografii) dal popraviť ministra obrany Hjona Jong-čchola. Foto: SITA/AP

SOUL 20. augusta (WEBNOVINY) – Južná Kórea vypálila vo štvrtok desiatky delostreleckých nábojov na územie Severnej Kórey po tom, čo KĽDR vystrelila podozrivý projektil na juhokórejský amplión, cez ktorý sa vysiela propaganda proti Pchjongjangu. Oznámilo to ministerstvo obrany v Soule.

Severná Kórea zatiaľ nereagovala na juhokórejské strely, ale napätie na Kórejskom polostrove medzi oboma rivalskými štátmi vzrastá, komentuje agentúra Reuters. Južná Kórea oznámila, že jeho detekčné zariadenie spozorovalo dráhu podozrivého severokórejského projektilu vystreleného približne o 15.52 h miestneho času (08.52 h SELČ), ktorý však podľa dostupných informácií nepoškodil amplión a nespôsobil ani zranenia.

Ľuďom nariadili evakuáciu

Podozrivý severokórejský projektil dopadol do oblasti približne 60 kilometrov severne od juhokórejskej metropoly Soul, do západnej časti pohraničnej zóny, uviedlo ministerstvo obrany. Juhokórejským obyvateľom v tejto oblasti nariadili evakuáciu.

Juhokórejský prezidentský úrad oznámil, že zvolal mimoriadne zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť. Napätie medzi oboma Kóreami stúpa od začiatku tohto mesiaca, keď výbuchy pozemných mín v demilitarizovanej zóne zranili dvoch juhokórejských vojakov. Soul obvinil Severnú Kóreu z rozmiestnenia týchto mín, čo však Pchjongjang odmietol.

KĽDR pokladá vojenské cvičenia za prípravu na vojnu

Soul začal vysielať propagandu proti Severnej Kórei z ampliónov na hraniciach a obnovil tým taktiku, s ktorou obe strany prestali v roku 2004. Severná Kórea v sobotu 15. augusta žiadala, aby Soul zastavil toto vysielanie, inak bude čeliť vojenskej akcii – a v pondelok začala s vlastným propagandistickým vysielaním.

Štvrtková prestrelka nastala v období, keď prebiehajú každoročné spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey. Manévre sa začali v pondelok 17. augusta a Severná Kórea ich pokladá za prípravu na vojnu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia