Žilina zabojuje o postup do skupinovej fázy Európskej ligy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Futbalisti MŠK Žilina zdolali v EL Athletic Bilbao
Denis Vavro, Jakub Paur a Milan Škriniar z MŠK Žilina počas prvého zápasu Európskej ligy 2015/2016 - play-off medzi MŠK Žilina - Athletic Bilbao. Žilina, 20. august 2015. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Futbalisti MŠK Žilina budú vo štvrtkovom odvetnom stretnutí o postup do skupinovej fázy Európskej ligy 2015/2016 na pôde španielskeho klubu Athletic Bilbao hájiť prekvapujúci náskok 3:2 od 20.45 h. Okrem úradujúceho fortunaligového vicemajstra budú v akcii viacerí slovenskí hráči v zahraničných kluboch.

Obrazom: Žilinčania zdolali španielskeho favorita Athletic Bilbao

Viac než jednou nohou už je v hlavnej časti EL PAOK Solún. Gréci v prvom zápase triumfovali na vlastnom ihrisku nad dánskym Bröndby Kodaň 5:0 najmä zásluhou Róberta Maka. Ten sa na vysokom víťazstve podieľal troma gólmi a dvoma asistenciami.

All Goals and Highlights | MSK Zilina 3-2… by zidanekrisz

Stretnutie povedú švédski arbitri

Erik Sabo, ktorý do Solúna prestúpil z trnavského Spartaka, zatiaľ nefiguroval na súpiske pre Európsku ligu. Na veľmi dobrej ceste je tiež Viktoria Plzeň s trojicou Slovákov Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský, Michal Ďuriš. Plzenčania doma zdolali srbskú Vojvodinu Nový Sad presvedčivo 3:0.

Tesnejšie víťazstvá (1:0) dosiahli Legia Varšava (Dušan Kuciak, Ondrej Duda) a Slovan Liberec (Lukáš Hroššo, Michal Obročník, Marek Bakoš). Poliaci uspeli na Ukrajine proti Zarii Luhansk, Česi doma proti chorvátskemu Hajduku Split.

Prehru 0:1 sa v Jablonci pokúsi otočiť miestny Baumit v kádri aj s Jánom Gregušom proti holandskému Ajaxu Amsterdam rovnako ako kazašský Kajrat Almaty pod trénerským vedením Vladimíra Weissa na vlastnom trávniku proti francúzskemu tímu Girondins Bordeaux.

Štvrtkové odvetné stretnutie play-off o postup do skupinovej fázy Európskej ligy 2015/2016 povedie z pozície hlavného rozhodcu Švéd Martin Strömbergsson. Na čiarach mu budú pomáhať krajania Mehmet Culum s Danielom Gustavssonom. Štvrtým arbitrom bude ďalší Švéd Johan Hamlin.

Žilina nebude ľahkou prekážkou

Athletic Bilbao bude vo štvrtkovej domácej odvete proti MŠK Žilina výrazným favoritom. Taký je názor miestnych fanúšikov, tí si však zároveň uvedomujú, že úradujúci slovenský vicemajster rozhodne nebude ľahkou prekážkou.

„Dúfam, že zvíťazí Athletic, ale určite to nebude jednoduché. V prvom stretnutí to bolo viac o našich starostiach, než o dobrej hre Žiliny,” uviedol pre agentúru SITA priaznivec Pablo, ktorý nepovažuje za problém absencie na strane baskického klubu: „Stále nám budú chýbať niektorí futbalisti, napríklad Iker Muniain alebo Iňaki Williams. To však nemôže byť výhovorka, pretože máme dostatočne široký káder na zdolanie MŠK.“

Kým jeho parťáci hovorili o triumfe domácich 3:0 či dokonca 4:0, Pablo bol pri tipovaní výsledku skromnejší: „Skúsim 2:0.” Oslovený podporovateľ mal jasno, v čom tkvie najnebezpečnejšia zbraň hostí: „Po úvodnom zápase by som mal povedať William, no to nie je pravda. Pre tímy zo strednej a východnej Európy je typické, že hrá celé mužstvo a nie jednotlivci.”

Atmosféra bude skvelá

Skupinka nebola jednotná ani pri otázke, či bude baskický futbalový chrám San Mamés večer vypredaný, ale zhodla sa, že zverenci Adriána Guľu sa môžu tešiť na skvelú atmosféru: „Náš štadión označujú v Španielsku za najpodobnejší britským stánkom, rovnako ako Athletic pracuje filozofiou mnohých britských klubov.“

Prípadné vyradenie Bilbaa pre bránami hlavnej časti EL podľa Pabla nebude mať žiadny vplyv na pozíciu trénera Ernesta Valverdeho: „Kouč každopádne zostane. Nedávno sme získali Španielsky superpohár, čo je síce najmenej zaujímavá trofej, ale ukončili sme ním 31-ročné čakanie na úspech v nejakej súťaži.”

Rezultát 2:0 tipoval aj Ír Declan. Ten do mesta zavítal na každoročnú tunajšiu fiestu, ktorá je tento týždeň v Bilbau v plnom prúde: „Na San Mamés má lepšie šance Athletic. Pre miestnych obyvateľov sú vystúpenia v Európskej lige špeciálne. Očakávam neuveriteľnú atmosféru.”

Program štvrtkových odvetných stretnutí play-off o postup do skupinovej fázy futbalovej Európskej ligy 2015/2016 (časy sú v SELČ):

ŠTVRTOK 27. augusta:

Kajrat Almaty (Kaz., tréner Vladimír Weiss) – Girondins Bordeaux (Fr.) /16.45/, prvý zápas 0:1

Baumit Jablonec (ČR, Ján Greguš) – Ajax Amsterdam (Hol.) /18.00/, prvý zápas 0:1

FK Karabach (Azerb.) – Young Boys Bern (Švaj.) /18.00/, prvý zápas 1:0

Rubin Kazaň (Rus.) – Rabotnički Skopje (Maced.) /18.00/, prvý zápas 1:1

HJK Helsinki (Fín.) – FK Krasnodar (Rus.) /19.00/, prvý zápas 1:5

Videoton Székesfehérvár (Maď.) – Lech Poznaň (Poľ.) /19.00/, prvý zápas 0:3

AS St. Étienne (Fr.) – Milsami Orhei (Mold.) /19.30/, prvý zápas 1:1

FC Thun (Švaj.) – Sparta Praha (ČR, Michal Breznaník) /19.30/, prvý zápas 1:3

AZ Alkmaar (Hol.) – Astra Giurgiu (Rum.) /20.00/, prvý zápas 2:3

Bröndby Kodaň (Dán.) – PAOK Solún (Gréc., Róbert Mak) /20.00/, prvý zápas 0:5

Fenerbahce Istanbul (Tur.) – Atromitos (Gréc.) /20.00/, prvý zápas 1:0

Hajduk Split (Chor.) – Slovan Liberec (ČR, Lukáš Hroššo, Michal Obročník, Marek Bakoš) /20.00/, prvý zápas 0:1

Panathinaikos Atény (Gréc.) – FK Gabala (Azerb.) /20.00/, prvý zápas 0:0 – rozhoduje: Ivan Kružliak (SR)

Rosenborg Trondheim (Nór.) – Steaua Bukurešť (Rum.) /20.00/, prvý zápas 3:0

Borussia Dortmund (Nem.) – BK Odds (Nór.) /20.30/, prvý zápas 4:3

Red Bull Salzburg (Rak.) – Dinamo Minsk (Biel.) /20.30/, prvý zápas 0:2

Standard Liége (Belg.) – FK Molde (Nór.) /20.30/, prvý zápas 0:2

Vojvodina Nový Sad (Srb.) – Viktoria Plzeň (ČR, Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský, Michal Ďuriš) /20.30/, prvý zápas 0:3

Athletic Bilbao (Šp.) – MŠK Žilina (SR) /20.45/, prvý zápas 2:3, rozhoduje: Martin Strömbergsson (Švéd.)

FC Midtjylland (Dán.) – Southampton (Angl.) /20.45/, prvý zápas 1:1

Legia Varšava (Poľ., Dušan Kuciak, Ondrej Duda) – Zaria Luhansk (Ukr.) /21.00/, prvý zápas 1:0

Belenenses (Portug.) – Rheindorf Altach (Rak.) /22.30/, prvý zápas 1:0

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan KuciakErik SaboLukáš HroššoMatúš KozáčikMichal ĎurišPatrik HrošovskýRubin Kazaň
Firmy a inštitúcie MŠK ŽilinaPAOK Solún