Tatry zrátali turistov, väčšina sa vyvezie do hôr lanovkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lanovka kamzik
Lanovku Železná studnička - Kamzík už spustili v rámci slávnostného otvorenia sezóny. Bratislava, 16. apríl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

POPRAD/TATRANSKÁ LOMNICA 30. augusta (WEBNOVINY) – Väčšina turistov využíva pri návšteve vysokohorského prostredia Tatranského národného parku (TANAP) služby lanoviek. Vyplýva to zo sčítavania turistov, ktoré v utorok 11. augusta vykonali pracovníci Štátnych lesov TANAP a dobrovoľníci z radov študentov.

Vo vysokohorskom prostredí TANAP sa v ten deň pohybovalo 19 580 turistov. Najpočetnejšou skupinou boli Slováci, Česi a Poliaci, nechýbali ani Nemci, Angličania, Španieli a Maďari.

Turisti zavítali aj do Tichej doliny na Orave

„Tradične najviac turistov sa do vysokohorského prostredia dostalo lanovkou. Služby pozemnej lanovky na Hrebienok využilo 2 550 turistov, pešo k vrcholovej stanici vyšlo 660 turistov. Lanovka na Skalnaté pleso vyviezla 2 635 turistov, pešo namáhavý výstup zvládlo 136 turistov. Sedačku na Solisko obsadilo 1 290 turistov, pešo sa výstup odhodlalo zvládnuť len 96 turistov,“ bilancovala Lenka Burdová, koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP.

V rovnaký deň sa na vrchole Rysov z oboch strán štátnej hranice zišlo 714 turistov, viac ako tristo ich prišlo od Morského oka a viac ako štyristo od Popradského plesa. Na vrchole Kriváňa bolo 282 turistov.

Turistami zaplnená bola 11. augusta aj Roháčska dolina na Zverovke v Západných Tatrách, kde si krásy tatranskej prírody prišlo vychutnať 1 179 turistov. „Obľúbeným cieľom turistov je aj Tichá dolina na Orave, kde prišlo 845 turistov,“ skonštatovala Burdová.

Počet turistov je podmienený počasím

Tradične najmenej navštevovanou je podľa jej slov Tichá dolina na Podbanskom, kde napočítali len 43 turistov. „Do liptovských dolín prišlo približne päťsto turistov, pričom najviac – 253 – prešlo Žiarskou dolinou. Po turistickom chodníku v Prielome Dunajca v Pieninskom národnom parku prešlo v deň spočítania 4 022 turistov, z toho 3 063 na bicykli, zvyšok pešo,“ dodala Burdová. V Pieninách sú najpočetnejšou skupinou turisti z Poľska.

Štátne lesy TANAP evidujú návštevnosť národného parku od roku 1972. Dôvodom každoročného spočítavania turistov vo vysokohorskom prostredí je zisťovanie nielen zmien v návštevnosti, ale aj zaťaženosti jednotlivých lokalít. Takto získané údaje využíva správca turistickej siete pri plánovaní údržby turistickej a informačnej siete a na zlepšenie služieb, ktoré Štátne lesy TANAP v tomto chránenom území turistom poskytujú.

„Počet turistov vo vysokohorskom prostredí podmieňuje najmä počasie. Doteraz najviac, až 26 520 turistov, sme napočítali v roku 1980,“ uzavrela Burdová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie TANAP Tatranský národný park