Fond národného majetku zanikne, vláda ho viac nepotrebuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas uvedenia prvého opatrenia z II. sociálneho balíčka v detskom tábore v areáli kaštieľa na Duchonke pri obci Prašice. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – Fond národného majetku SR (FNM) bude od nového roka minulosťou. V stredu o tom rozhodol vládny kabinet.

„FNM prestal plniť svoju základnú úlohu v procese privatizácie. Nakoľko sa do budúcna nepredpokladá privatizácia majetku štátu v rozsahu, v akom sa vykonávala v súvislosti s transformačnými procesmi v minulosti, nie je teda ani potrebná existencia osobitného subjektu určeného na výkon privatizačnej činnosti,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva, ktorý zákon o zrušení fondu pripravilo.

Úlohy a kompetencie FNM, ktoré sa v súčasnosti sústreďujú najmä na podnikanie obchodných spoločností, prevezme ministerstvo hospodárstva. V pôvodnej verzii návrhu zákona sa uvažovalo, že záväzky zo súdnych sporov voči FNM vo výške viac ako 400 miliónov eur, z vydaných dlhopisov, vysporiadavanie reštitučných a iných privatizačných záväzkov a ručenia FNM za rôzne záväzky prevezme nová Správcovská agentúra. Nakoniec sa však vláda rozhodla, že túto agentúru nebude zakladať.

„Všetko bude mať na starosti ministerstvo hospodárstva. Nie je potrebné v tomto okamihu vytvárať nejaké správcovské agentúry, ktoré by mali urobiť poriadok zo zostatkami vo FNM. Takže bez náhrady sa ruší FNM od 1. januára 2016. Urobili sme to, čo sme sľúbili,“ uviedol na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

Čo hovoríte na druhý sociálny balíček 15 opatrení, ktorý predstavil premiér Robert Fico?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD