Novinárov zastrelili v priamom prenose, mŕtvy je aj ich vrah

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novinárov zastrelili v priamom prenose, mŕtvy je aj ich vrah
Zastrelená novinárka Alison Parker a jej kolega - kameraman Adam Ward, ktorý tiež padol za obeť bývalému zamestnancovi televízie. Foto: SITA/AP

VIRGINIA 26. augusta (WEBNOVINY) – Americké médiá sú v šoku. Mladú redaktorku a kameramana americkej televízie WDBJ7 TV zastrelili v priamom prenose pred očami divákov.

Podozrivý z vraždy v nemocnici podľahol strelnému poraneniu, ktoré si sám spôsobil. Informoval o tom šerif okresu Franklin v štáte Virgínia Bill Overton. Šerif na tlačovej konferencii uviedol, že podozrivý Afroameričan Vester Flanagan (41) zomrel v nemocnici Inova Fairfax na severe Virgínie o 13.26 h miestneho času (19.26 h SELČ). Jeho motív polícia zatiaľ nepozná, vyšetrovanie bude dlhé, dodal šerif.

Generálny riaditeľ televíznej stanice WDBJ, kde novinári pracovali, označil podozrivého za nešťastného, nahnevaného muža, ktorého nakoniec prepustili. K streľbe došlo o 06.45 h miestneho času (12.45 h SELČ) v nákupnom centre v meste Moneta v štáte Virgínia, pripomenula tlačová agentúra AP.

Šéf televízie so sídlom v meste Roanoke vo Virgínii, Jeffrey A. Marks, v stredu popoludní nakrátko vystúpil vo vysielaní a rozprával o podozrivom Flanaganovi, ktorý na obrazovke vystupoval pod menom Bryce Williams. Marks vysvetlil, že Flanagana zamestnali pred niekoľkými rokmi ako reportéra po tom, ako krátky čas strávil mimo oblasti televízneho spravodajstva.

Útočník bol zatrpknutý človek

Generálny riaditeľ dodal, že muž mal povesť človeka, s ktorým sa ťažko spolupracuje. „Nakoniec sme ho po mnohých incidentoch spôsobených jeho hnevom prepustili. Nevzal to veľmi dobre,“ uviedol Marks. Keď Flanagana prepustili, polícia ho musela vyviesť z budovy televízie. Flanagan obviňoval ostatných zamestnancov z rasovo podfarbených komentárov na svoju adresu a podal aj sťažnosť na federálny úrad, ktorý sa zaoberá porušovaním práv zamestnancov na pracoviskách (EEOC).

Marks však dodal, že tieto obvinenia sa nepotvrdili. Sťažnosť bola teda zamietnutá. Flanagan zostal po prepustení zo zamestnania v meste a občas naňho pracovníci televízie narazili. Pri stredajšej rannej streľbe utrpela zranenia aj žena, s ktorou robila reportérka Alison Parkerová interview ako s miestnou predstaviteľkou pre ekonomický rozvoj. Ženu, Vicki Gardnerovú, museli operovať. Po zákroku je v stabilizovanom stave.

Novinárov zastrelili v priamom prenose, mŕtvy je aj ich vrah
Foto: SITA/AP

Flanagana našla polícia po dlhom prenasledovaní v havarovanom aute so strelným poranením. Previezli ho do nemocnice, kde sa nachádzal vo veľmi kritickom stave. Podľa najnovšej informácie zomrel. AP informovala, že podozrivý z vraždy televíznej reportérky Alison Parkerovej a kameramana Adama Warda zažaloval bývalého zamestnávateľa pre obvinenia z rasovej diskriminácie v marci 2000 na severe štátu Florida. V žalobe sa uvádzalo, že produkčný ho v roku 1999 nazval „opica“ a zamestnanci podobne nazývali aj ďalších černošských kolegov.

Flanagan tiež v žalobe tvrdil, že nemenovaný belošský nadriadený vyhlásil, že černosi sú leniví, lebo nevyužili štipendiá a teda možnosť študovať na univerzite. Televízia vo všeobecnosti odmietla tieto obvinenia z diskriminácie a uviedla, že mala legitímne a oprávnené dôvody na ukončenie pracovného pomeru s Flanaganom – zlý pracovný výkon, nevhodné správanie voči spolupracovníkom, odmietanie plniť príkazy, používanie nadávok a rozpočtové dôvody.

Video: Streľba odznela v priamom vysielaní televízie

https://www.youtube.com/watch?v=VgSgRNeLjVw

Biely dom chce sprísniť zákon o zbraniach

Biely dom v súvislosti s vraždou novinárov vyhlásil, že násilie páchané strelnými zbraňami je v Spojených štátoch už príliš bežné, a preto treba podniknúť kroky na sprísnenie zákonov o zbraniach. „Toto je ďalší príklad násilia páchaného strelnými zbraňami, ktoré je až príliš bežné,“ uviedol podľa tlačovej agentúry DPA hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Hovorca vyzval americký Kongres, aby sa znovu začal zaoberať opatreniami na reguláciu strelných zbraní, ktoré presadzoval prezident Barack Obama po masakre z roku 2012 na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ale vtedy ich zákonodarcovia odmietli. „Sú veci, ktoré diktuje zdravý rozum a ktoré môže urobiť iba Kongres, aby sa obmedzilo násilie páchané strelnými zbraňami,“ dodal Earnest.

Za obeť šialenca padli mladí novinári

Obeťami streľby sa stali dvadsaťštyriročná reportérka Alison Parker a dvadsaťsedemročný kameraman Adam Ward. Streľba sa odohrala krátko pred siedmou hodinou v nákupnom centre v meste Moneta v americkom štáte Virginia, keď reportérka robila naživo vysielané interview o rozvoji turistického ruchu pri príležitosti 50. výročia vybudovania jazera Smith Mountain Lake.

Ozvali sa výstrely a kameraman Ward cítil, že jeho kamera padá na zem, ale utekal preč. Záber kamery zachytil rozmazane muža v tmavom oblečení, ako pozerá do kamery a v pravej ruke drží zbraň. Polícia miesto činu ihneď zaistila a udalosť vyšetruje.

Medzitým hovorca televízie WDBJ Mike Morgan poskytol ďalšie podrobnosti o zabitých novinároch. Dvadsaťsedemročný Ward, akčný človek, bol zasnúbený s produkčnou tejto televízie Melissou Ottovou. V televízii pracoval štyri roky. Priateľ zabitej reportérky, moderátor stanice Chris Hurst, na twitteri napísal, že hoci svoj vzťah nezverejnili, boli do seba zamilovaní a nedávno sa nasťahovali do spoločného bytu. „Chceli sme sa vziať. Práve sme oslávili jej 24. narodeniny,“ dodal moderátor.

Televízna stanica WDBJ7 TV sídli v meste Roanoke vo Virgínii a vysiela pre juhozápadnú a strednú časť tohto štátu.

Informácie pochádzajú z portálu bbc.com a SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama