Grécko má novú premiérku, krajinu dovedie k voľbám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécka vláda
Za vyslovenie dôvery hlasovalo 155 poslancov v 300-člennom parlamente. Foto: SITA/AP

ATÉNY 27. augusta (WEBNOVINY) – Grécky prezident Prokopis Pavlopulos vymenoval vo štvrtok doterajšiu sudkyňu najvyššieho súdu Vassiliki Tanuovú za predsedníčku vlády, ktorá krajinu dovedie k septembrovým predčasným voľbám. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Prezidentská kancelária vo štvrtkovom vyhlásení pre tlač uviedla, že Pavlopulos bol nútený vymenovať novú premiérku, keďže zlyhali aj posledné pokusy lídrov politických strán vytvoriť novú koaličnú vládu po tom, ako doterajší predseda vlády Alexis Tsipras 20. augusta oznámil svoju demisiu.

Tanuová ešte vo štvrtok zloží sľub a po tomto akte sa stane prvou ženou na čele gréckej vlády, podotkla agentúra Reuters. Očakáva sa, že ihneď pristúpi k zostavovaniu novej vlády, ktorej členovia by svoj sľub mali zložiť v piatok. V tento deň by prezident Pavlopulos mal podľa očakávania vypísať aj predčasné parlamentné voľby, a to na 20. septembra.

Po Tsiprasovej rezignácii grécke médiá špekulovali, že svojím postupom sleduje dva ciele. Na jednej strane chce skoncovať s ultraľavicovým krídlom strany Syriza, ktoré sa pri nedávnych rozhodujúcich hlasovaniach v gréckom parlamente postavilo proti jeho kurzu. Na strane druhej sa usiluje o získanie nového mandátu ešte predtým, ako sa v Grécku prejavia tvrdé dôsledky nových úsporných programov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis Tsípras