Američan podozrivý z vrážd v Brne sa odvolal proti vydaniu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Brno, american, vrazda
Podozrivý Kevin Dahlgren. Foto: Policie ČR

WASHINGTON/PRAHA 27. augusta (WEBNOVINY) – Američan Kevin Dahlgren, ktorý je podozrivý zo štvornásobnej brutálnej vraždy v Brne-Ivanoviciach z 22. mája 2013 a ktorého sťažnosť proti vydaniu do ČR iba v utorok zamietol odvolací súd v Spojených štátoch, využil v súlade s očakávaním svoje možnosti a podal odvolanie na Najvyšší súd USA. Informáciu priniesli vo štvrtok české elektronické médiá s odvolaním sa na pražský rezort diplomacie.

Súd vo Virgínii schválil vydanie

Americká justícia v utorok v rozpore s právnym názorom podozrivého a jeho obhajoby rozhodla, že do ČR môže byť vydaný bez toho, aby sa čakalo na verdikt ďalších súdov o legálnosti jeho väzby. Posledné slovo pri vydaní amerického občana na trestné stíhanie do zahraničia má rezort zahraničných vecí vo Washingtone.

Federálny súd vo Virgínii už 12. septembra 2013 rozhodol, že podmienky pre vydanie občana USA Kevina Dahlgrena do Českej republiky boli splnené, i keď Spojené štáty svojich občanov vydávajú na trestné stíhanie do zahraničia iba zriedkavo.

Američan vinu popiera

Aj keď prokuratúra vníma dôkazy českých vyšetrovateľov o Dahlgrenovej vine ako presvedčivé, samotný Američan vinu popiera tvrdiac, že po náleze mŕtvych tiel ho pochytila panika a preto z obáv pred prenasledovaním odletel do vlasti. Proti tejto verzii však stoja výpovede svedkov i stopy krvi obetí na Američanovom odeve pri návrate do USA, krátko po ktorom bol zadržaný.

Dahlgren mal v ČR, kde sa živil ako učiteľ angličtiny, pripraviť o život sesternicu, jej manžela a ich dvoch synov – rodinu, u ktorej býval. O motíve jeho činu panujú iba dohady. Ak by Spojené štáty podozrivého zo štvornásobného hrdelného zločinu napokon nevydali, bol by prepustený na slobodu, pretože v USA sa nemôže zodpovedať za činy spáchané v inej krajine. V ČR by v takom prípade bol zrejme súdený v neprítomnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať