Mŕtvi migranti pri Parndorfe šokovali okolie aj politikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V nákladiaku so slovenskými nápismi našli desiatky mŕtvych utečencov
Rakúska polícia našla vo štvrtok na diaľnici v odstavenom nákladnom aute so slovenskými nápismi a maďarskými značkami desiatky mŕtvych utečencov. Vozidlo patriace prevádzačom bolo už dlhšie odstavené na úseku diaľnice A4 pri obci Parndorf, približne 20 kilometrov juhozápadne od Bratislavy. Políciu na miesto privolali pracovníci diaľničnej správy, ktorým sa nákladné auto v odstavnom pruhu zdalo byť nápadné. Spoločnosť HYZA uviedla, že auto jej už nepatrilo. Odpredali ho spoločne s ďalšími dvadsiatimi vozidlami v rokoch 2013 - 2014. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 26. augusta (WEBNOVINY) – Z objavenia desiatok mŕtvych migrantov, ktoré polícia našla vo štvrtok v chladiarenskom vozidle v odstavnom pruhu diaľnice A4 neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, sú zhrození viacerí svetoví politici a osobnosti.

Fica so Žitňanskou nález šokoval

Predsedu vlády Roberta Fica informácia o náleze auta s desiatkami mŕtvych migrantov v blízkosti Bratislavy šokovala, ale aj pobúrila. Táto udalosť podľa neho dokazuje neľudskosť pašerákov a prevádzačov, ktorí sa priživujú na preprave zúfalých utečencov a neváhajú v záujme zisku obetovať ich životy.

„Aj tento prípad – žiaľ jeden z mnohých či už na európskych cestách alebo vo vlnách Stredozemného mora za posledné mesiace – poukazuje na naliehavosť a potrebu riešiť komplexne a systematicky problém migrácie, vrátane rozhodného a účinného postupu proti pašerákom ako aj pri odstraňovaní pôvodu a príčin migrácie tam, odkiaľ pochádza,“ uviedol Fico.

Obrazom: Odstavené nákladné auto našli na diaľnici A4

Poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská na svojom facebook konte uviedla, že to je smutná, odsúdeniahodná a nepochopiteľná udalosť.

„Ako môže niekto vedome nechať ľudí, deti udusiť sa v uzamknutom aute? Stačí však, že obete sú utečenci a hneď sa vynoria reakcie, veľa reakcií, ktoré im smrť prajú. To je pre mňa nepochopiteľné ešte viac. Angela Merkelová v reakcii na útoky na utečencov povedala, že v Nemecku nie je miesto pre xenofóbiu. Bola by som veľmi rada, a zvlášť v takejto chvíli, aby to zaznelo od politických špičiek aj u nás,“ uviedla Žitňanská.

Na summite o Balkáne držali za utečencov minútu ticha

Nálezom desiatok mŕtvych utečencov sú podľa vlastných slov zhrození aj rakúsky kancelár Werner Faymann a nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Všetci sme touto hroznou správou otrasení,“ povedala Merkelová popri konferencii o západnom Balkáne, ktorá sa vo štvrtok koná vo Viedni.

„Boli to ľudia, ktorí boli na ceste, aby hľadali väčšiu bezpečnosť a ochranu, a pritom museli zomrieť takou tragickou smrťou,“ citovala ju tlačová agentúra DPA. „Znova to ukazuje, že proti prevádzačstvu sa musí bojovať,“ povedal Faymann.

Rakúsky prezident Heinz Fischer na konferencii o západnom Balkáne, ktorej dominuje téma prílevu migrantov do Európy, vyzval zúčastnených predsedov vlád a ministrov na minútu ticha po „šokujúcej udalosti“, informovala agentúra APA. Tragédia podľa Merkelovej zdôraznila Európe potrebu riešiť migračné problémy rýchlo a v európskom duchu solidárnosti.

Európska únia je zaviazaná zasadzovať sa za mier v krajinách, v ktorých panuje vojna, a musí pomáhať ľuďom, ktorých život je ohrozený a ktorí sú v bezvýchodiskovej situácii. „Európa ako bohatý kontinent je podľa môjho pevného presvedčenia schopná zvládnuť to,“ dodala kancelárka.

Rakúske Amnesty nazvalo ľudí pokrytcami

Generálny tajomník rakúskej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) Heinz Patzelt označil vo štvrtok všetkých, ktorí v súvislosti s odhalením mŕtvol hovoria o tragédii, za pokrytcov. Podľa jeho slov ide o predvídateľnú, strašnú kolaterálnu škodu, akceptovanú z nedbalosti všetkými, ktorí kŕčovito trvajú na nefunkčnosti dublinského systému.

A to nezostane jedinou katastrofou. Hrôza sa prihlási vždy až vtedy, „keď sa tieto veci udejú pred našimi očami. Pri tom bolo 1000 mŕtvych v Stredozemnom mori a nespočetné množstvo zosnulých na balkánskej trase už jej avízom“, konštatoval podľa kurier.at Heinz Patzelt. Bez ohľadu na spomínané skutočnosti sú však prevádzači zločincami, ktorí musia byť zadržaní a postavení pred súd, zdôraznil.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováHeinz FischerLucia ŽitňanskáWerner Faymann