Na výročie SNP viseli na Kotlebovom úrade čierne zástavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Ľudovít Kaník obvinil župana Kotlebu z glorifikácii fašistického slovenského štátu. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 29. augusta (WEBNOVINY) – V sobotu, v deň 71. výročia Slovenského národného povstania, vyvesili na sídlo samosprávneho kraja v Banskej Bystrici čierne zástavy.

Boli tam vyvesené ako spomienka na padlých v Slovenskom národnom povstaní, ktoré sa najviac dotklo práve obyvateľov súčasného Banskobystrického samosprávneho kraja. Uvádza sa v stanovisku kraja k vyveseniu čiernych zástav na budove, ktoré agentúre SITA poskytol

„Strhnutie týchto vlajok považujeme za prejav hlbokej neúcty voči životom vyhasnutým v tomto povstaní. Je poľutovaniahodné a príznačné, že smútočné vlajky za obete povstania strhávajú z politických dôvodov práve tí, ktorí najviac rozprávajú o mieri a o úcte k životu.“ Čierne zástavy v sobotu z budovy odstránil Eduard Chmelár.

Pri vlaňajších oslavách dali na fasádu župného úradu vyvesiť transparent s nápisom „Yankees go home! Stop NATO!.

Marian Kotleba vyvesil na úrad vlajku s nápisom 'Stop NATO'
Foto: SITA/Ján Viazanička

Kaník plánuje podať trestné oznámenie

Vyvesenie čiernych zástav na oficiálnej budove Banskobystrického samosprávneho kraja je podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ) propagácia fašizmu.

„Toto jeho konanie podľa môjho názoru napĺňa znaky trestného činu popierania a schvaľovania zločinov politických režimov, keďže verejne schvaľuje zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, a to v kombinácii so zneužitím právomoci verejného činiteľa na takýto zavrhnutiahodný čin,“ informoval Kaník. Preto v najbližších dňoch plánuje podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania týchto trestných činov.

Obrazom: Oslavy 71. výročia Slovenského národného povstania

Pellegrini hovorí a veľkej hanbe

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba podľa Kaníka vyvesením čiernych zástav zašiel priďaleko vo svojom obdive a glorifikácii fašistického slovenského štátu. „Vyvesiť čierne zástavy na župný úrad v deň osláv SNP je také pošliapavanie odkazu SNP, že sa cez to nedá prejsť mlčaním. SNP bolo ozbrojené vystúpenie slovenského národa proti fašizmu, ktorý reprezentoval aj vojnový slovenský štát,“ uviedol poslanec. Ako dodal, SNP je jednou z najdôležitejších udalostí, ktoré rozhodli o tom, že dnes žijeme v demokratickej krajine.

Podľa predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho je vyvesenie čiernych vlajok v deň výročia SNP hanebné. „Určite ich nevyvesil ako úctu tým padlým, ale vyvesil ich, ako ho poznám, aby vyjadril svoj nesúhlas s tým, ako vyzerá naša história. Je to naozaj veľká hanba a ako Bystričan sa hanbím, že takýto predseda sedí na stoličke BBSK“ povedal Pellegrini.

V Banskej Bystrici sa konalo v sobotu aj hlavné spomienkové podujatie, na ktorom sa zúčastnili prezident SR Andrej Kiska, predseda parlamentu Peter Pellegrini a predseda vlády Robert Fico, ale aj iní politici.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaEduard ChmelárĽudovít KaníkMarian KotlebaPeter PellegriniRobert Fico
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)