Parlament tento rok nešetril, svoje brány otvoril verejnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlament
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Národná rada SR tento rok opäť pokračuje v tradícií Dňa otvorených dverí, ktorý organizuje pri príležitosti štátneho sviatku Dňa Ústavy SR 1. septembra. Pre návštevníkov si pripravila bohatý kultúrny a aj športový program.

Obrazom: Parlament otvoril svoje brány verejnosti

Návštevníci si mohli pozrieť priestory, kde sa bežne v rámci organizovaných prehliadok nedostanú. Takými sú napríklad trakt predsedu parlamentu s gremiálnou miestnosťou, v ktorej zástupcovia poslaneckých klubov rozhodujú o priebehu každej schôdze, alebo Kožený salón, kde predseda parlamentu usporadúva tlačové konferencie.

Vstup do parlamentu spestril kultúrny program

Trasa prehliadky viedla cez rokovaciu sálu, trakt podpredsedov parlamentu a miestnosti poslaneckých klubov, ktoré si pre ľudí pripravili vlastný program, s poslancami sa mohli návštevníci osobne stretnúť a diskutovať. Po oficiálnom otvorení o 9:30 predseda NR SR Peter Pellegrini osobne previedol prvých návštevníkov priestormi parlamentu.

Kultúrny sprievodný program bol sústredený na pódiu pred vstupom do parlamentu. Tancovali a spievali detské folklórne súbory Klnka a Čečinka a tiež víťazi tanečnej súťaže School Dance, steperský súbor zo ZŠ Zuberec.

S overenými tanečnými hitmi náladu dotvárala skupina Replay Band a na záver programu bolo pripravené aj prekvapenie pre najmenších návštevníkov – predstavenie v podaní Stražanovho bábkového divadla Gašparko a Drak.

Cyklistov podporili Šatan a Višňovský

Pri príležitosti dňa otvorených dverí parlamentu sa konal aj tretí ročník Bratislavskej hradnej časovky o pohár predsedu NR SR, a to nie len pre cyklistických profesionálov, ale aj amatérov, s ktorými bicyklovali aj majstri sveta v ľadovom hokeji v Göteborgu z roku 2002 Miroslav Šatan a Ľubomír Višňovský.

Cyklopreteky odštartovali zo Župného námestia spred Historickej budovy Národnej rady SR a súťažiaci bicyklovali cez Suché mýto, Palisády až do cieľa na Bratislavskom hrade.

Na Bratislavskom hrade parlament otvoril svoje reprezentačné priestory. Ide o tie, ktoré návštevník Bratislavského hradu bežne nevidí, pretože slúžia len na reprezentačné účely pre prezidenta, predsedu parlamentu alebo vládu SR.

Pred rokom Deň otvorených dverí zrušili

Na hrade si mohli ľudia 1. septembra bezplatne pozrieť aj obrazáreň a všetky expozície Historického múzea SNM na treťom poschodí a v suteréne Bratislavského hradu, kde je inštalovaná medzinárodná putovná výstava: Veľká Morava a počiatky kresťanstva. Lákadlom pre návštevníkov bol zlatý poklad v Porcelánovom kabinete v reprezentačných priestoroch.

Pred rokom oficiálny Deň otvorených dverí parlamentu zrušil jeho vtedajší predseda Pavol Paška, ale poslanci OĽaNO a Alojz Hlina napriek tomu chceli ľudí, ktorí prišli pred NR SR, previesť priestormi národnej rady. Vstupná brána do parlamentu bola ale zamknutá, takže dnu sa nedostala nielen verejnosť, ale ani samotní poslanci.

Poslanci obyčajných ľudí a Hlina tak zostali pred parlamentom. OĽaNO hostilo ľudí tradičným chlebom s masťou a cibuľou, hrala ľudová hudba a návštevníci dostávali tričká so štátnym znakom s textom Máme radi túto krajinu.

Kancelária Národnej rady SR zrušenie Dňa otvorených dverí vysvetlila výzvou ministra financií Petra Kažimíra o nutnosti ušetriť v Kancelárii NR SR cca 800-tisíc eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaĽubomír VišňovskýMiroslav ŠatanPavol PaškaPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky