KĽDR popiera vyjadrenie ľútosti, hrozí fatálnymi dôsledkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kim Čong un
Kim Čong-un Foto: SITA/AP

SOUL 2. septembra (WEBNOVINY) – Severná Kórea odmieta, že by sa vyjadrením ľútosti nad výbuchom míny, ktorý zmrzačil dvoch juhokórejských vojakov, bola za túto udalosť ospravedlnila, ako to tvrdí vedenie v Soule.

Severokórejská Komisia národnej obrany vo svojom stanovisku, z ktorého citovala v stredu agentúra AP, označuje takýto výklad za mylný a Južnú Kóreu varuje pred „fatálnymi dôsledkami“ vo vzájomných vzťahoch.„Nič nemôže byť hrubšie a neslušnejšie než opísať ako jednostranné víťazstvo spoločné vyhlásenie, na ktorom sa Severná a Južná Kórea dohodli,“ vyjadril sa nemenovaný hovorca komisie.

Sever prvýkrát odmietol interpretáciu dohody

Podľa AP ide zo strany severokórejských orgánov o prvé výslovné odmietnutie spôsobu, akým Soul interpretuje dôležitú časť dohody s Pchjongjangom z minulého utorka. Tá vznikla s cieľom zastaviť stupňovanie napätia medzi znepriatelenými kórejskými štátmi v dôsledku zranenia dvoch juhokórejských vojakov pri výbuchu míny v takzvanom demilitarizovanom pásme pozdĺž spoločných hraníc.

Zatiaľ čo Sever vyjadril poľutovanie nad zmrzačením vojakov, Juh súhlasil so zastavením svojho propagandistického vysielania cez amplióny v pohraničí. Juhokórejské vedenie dohodu prezentovalo verejnosti ako menší prelom, keďže sa podľa neho Severnú Kóreu podarilo dotlačiť k priznaniu zodpovednosti za výbuch míny, ktorú údajne nastražila.

Kim naznačil možné zlepšenie vzťahov

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň vyhlásil, že dohoda s Južnou Kóreou predstavuje významnú príležitosť na zlepšenie vzájomných vzťahov. Agentúra AP uvádza, že obe strany už začali plánovať ďalšie rokovania či obnovenie stretávok rodín rozdelených kórejskou vojnou v 50. rokoch 20. storočia, čo je však vzhľadom na posledné stanovisko zverejnené severokórejskou oficiálnou tlačovou agentúrou KCNA otázne.

Severokórejská Komisia národnej obrany podľa AP skritizovala taktiež minulotýždňové spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a Spojených štátov, ktorých súčasťou bola ostrá paľba. Predstavitelia juhokórejského rezortu obrany označili tieto cvičenia, ktoré boli doteraz najväčšími svojho druhu, za rutinný postup.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un