Cibulková vydrela víťazstvo, na US Open prešla cez Pegulovú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dominika Cibulková
Foto: SITA/AP

NEW YORK 2. septembra (SITA) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila v stredajšom zápase 2. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (31. augusta – 13. septembra, celková minimálna dotácia 42,253 milióna USD, tvrdý povrch) nad domácou 21-ročnou kvalifikantkou Jessicou Pegulovou, až 260. v renkingu WTA, za 142 minút 5:7, 7:5, 6:3. Dostala sa z manka 5:7, 1:3. Obe zahrali 30 „winnerov“, Cibulková mala o čosi istejšiu ruku – nevynútené chyby 43:49.

Súperka musela siahnuť až na dno síl

Jasne favorizovanej Cibulkovej chýbala uvoľnenosť, ale vydrela si postup. Osvedčila bojovnosť aj skúsenosti. Premenila 6 z 9 brejkbalov, zdolaná iba 5 z 19. Slovenka absolvovala piaty „maratón“ za jedenásť dní. „Užívala som si to na kurte, ako sa len dalo. Najmä po poslednej loptičke, keď som na súperke videla, že musela siahnuť až na dno síl. A keď som videla nadšenie publika, tiež vo mne pumpovala energia,“ uviedla Pegulová pre server Newsday.

Mladá Američanka doplnila, že je nadšená svojím výkonom, výhrady má ale k podaniu. „Musím si zlepšiť servis, občas som nevedela, čo tom tam stvárala. Celkovo mi Cibulková ako súperka vyhovovala. Verím tomu, že ak by sme sa ešte niekedy stretli, mohla by som ju zdolať,“ dodala Pegulová.

K svojej najbližšej súperke D. Cibulkovej Bouchardová na tlačovej besede po stretnutí 2. kola poznamenala: „Teším sa na zápas. Nikdy som proti nej nehrala. Viem, že je veľká bojovníčka, bude to pravý boj, myslím si. Bude hrať zrejme o čosi agresívnejšie a vstúpi si viac do kurtu ako moja súperka v 2. kole. Už sa však na to teším.“

Obrazom: Najkrajšie momenty tretieho dňa US Open

Vyzývateľka Cibulkovej predvádzala dobrý tenis

Cibulková v pondelok v 1. kole sľubne prekonala srbskú hrdinku parížskeho rovnako významného antukového Roland Garros 2008 a niekdajšiu líderku systému Anu Ivanovičovú (6:3, 3:6, 6:3) a nateraz dokázala využiť takto otvorenú cestu, hoci nie presvedčivo.

Od začiatku duelu očividne nebola herne úplne vo svojej koži, takmer dve hodiny nevnucovala súboju pečať, robila priveľa chýb. Napokon však prekonala ambicióznu vyzývateľku, ktorá bez diskusie predvádzala tenis z prvej, nie tretej stovky hierarchie.

Štvrťfinalistka minulotýždňového prípravného podujatia v New Havene Cibulková zahnala spomienky na vlaňajší newyorský šok v podobe nezdaru už v 1. kole proti 15-ročnej americkej voľnej karte Catherine Bellisovej, vtedy 1208. v počítačovom poradí.

Otec Pegulovej vlastní kluby NFL a NHL

Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková už má istotu prémie 120 200 USD brutto a 130 bodov do hodnotenia, v ktorom ako nedávna členka Top 10 figuruje na 50. pozícii najmä vinou maródky od februára do júna vrátane marcovej operácie ľavej nohy.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková je na Majors finalistkou melbournských Australian Open 2014. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických bola pred piatimi rokmi vo štvrťfinále. Na ostatných dvoch edíciách sa zhodne lúčila už na úvod.

Pegulová, ktorá je dcérou majiteľa tímu NFL Buffalo Bills aj klubu NHL Buffalo Sabres Terryho Pegulu, nikdy v minulosti nehrala v „main draw“ v singli na veľkej štvorke. V rokoch 2011 a 2012 neprešla v lokalite Flushing Meadows kvalifikáciou.

Dvojhra žien – 2. kolo:

Dominika Cibulková (SR) – Jessica Pegulová (USA) 5:7, 7:5, 6:3 za 142 minút

I. set

Cibulková v úvodnom geme síce znížila z 0:40 na 30:40, ale dvojchybou poslala Pegulovú do vedenia a Američanka potvrdila brejk pekným bekhendovým „winnerom“. Slovenka v tretej hre vyrovnala z 15:40 na zhodu, lenže pod ťarchou tretieho brejkbalu sa len prizerala, ako úder súperky zapadá presne do rohu. Cibulková potom išla na príjme z 0:30 na 40:30. Prehnala síce bekhendový return, ale rýchla vynútená chyba Američanky jej dodala ďalšiu možnosť a Pegulová potom neskrotila bekhendovú odpoveď na príjem, už viedla iba 3:1.

Američanka unikla v piatom geme na 30:0 a neskôr sa kvalitnými kontrami dostala na 40:30, pod tlakom trafila bekhend do siete. Posielala favoritke priamky s dobrou dĺžkou, nechýbala jej dynamika ani odvaha. Slovenka si bodom priamo z podania vydrela zníženie na 2:3 a neskôr aj na 3:4. Pegulovej však nedochádzala para a Cibulková priebežne nedokázala vystupňovať svoj výkon – Američanka sa kvalitným servisom posunula na 5:3.

Cibulková pri vlastnom podaní odvrátila dva setbaly v rade a upravila na 4:5. Parádnym bekhendom popri čiare si potom utvorila 40:30 na príjme, ale zbytočne pokazila forhend a inkasovala učebnicové „prasiatko“ v najdôležitejšej chvíli. Pegulová si dovedna tretí setbal zmarila dvojchybou. Slovenka si rezolútnym forhendovým príjmom utvorila ešte jednu možnosť a Američanka poslala bekhend do siete – 5:5 a prvé naozaj počuteľné „pome!“.

Eufóriu schladil jedenásty gem: Slovenka klesla bekhendovou chybou na 30:40 a Američanka premenila brejkbal forhendovým „winnerom“ cibulkovského typu. Pegulová si v dvanástej hre podaním na telo vypracovala štvrtý setbal a Cibulkovej vôbec nevyšiel bekhendový return druhého podania. Set skončila s pomerom „winnerov“ a nevynútených chýb 7:18, súperka 12:21. Svedčilo to o prekvapivo vyššej aktivite outsiderky, ale aj o tom, že duel neponúkal ohurujúcu kvalitu.

II. set

Povzbudená Pegulová v úvode druhého dejstva zužitkovala druhý brejkbal a odskočenie v pohode potvrdila – 2:0. Cibulková aspoň poľahky znížila na 1:2. Za stavu 2:3 si dobrým zvládnutím hektickej situácie neďaleko siete vynútila tri brejkbaly za sebou, hneď prvý dala nekompromisným krížnym bekhendom – 3:3 pocitovo akoby takmer už v poslednej chvíli.

V siedmom geme však Američanka išla forhendovým výstrelom na 40:30, v dlhej výmene vložila priveľa sily do forhendu. Cibulková potom neskoro bola pri odpovedi na return, druhý brejkbal odvrátila bravúrnym forhendom a napokon predsa preklopila z 1:3 na 4:3.

Pegulovej sa neroztriasli kolená. S prehľadom vyrovnala na 4:4. Zvládla aj skóre 4:5, ktoré ju dostávalo pod ešte väčší tlak na servise. Zachvela sa Cibulková a jej priaznivci: dvojchybou po forhendovom zlyhaní totiž spadla na 15:40.

Prvý brejkbal odvrátila podaním, pri druhom sa blysla bekhendovým slajzovým obhodením z náročnej pozície a už sa vyškriabala na 6:5. Brutálnym forhendovým returnom si Slovenka dodala náskok 30:0 na príjme, Pegulovej forhend mimo znamenal tri setbaly a Cibulkovej vstúpený forhend do uvoľneného priestoru navodil pokračovanie – 5:7, 7:5.

III. set

Cibulková si ako podávajúca v treťom geme rozhodujúceho setu poradila s mankom 15:30, vo štvrtej hre jej Pegulovej divoký bekhend zo záklonu do siete dodal dva brejkbaly a Slovenka sa pri druhej šanci presadila obehnutým forhendovým returnom – 3:1.

V tejto nesúrodej fáze nasledovali dva ďalšie brejky. Črtal sa aj tretí, lenže Cibulková odvrátila hrozbu, zvýšila na 5:2 a naznačila tým riešenie vo svoj prospech. Pri podávaní na triumf klesla dvojchybou na 30:30, ale Pegulová hrubo prehnala forhend. Pri mečbale Američanka dobre dobehla stopbal, potom dostala eso na „téčko“. Gurážnym forhendom eliminovala aj druhý mečbal a vynútila si Cibulkovej bekhendový omyl.

Pri brejkbale však nezvládla defenzívny forhend. Slovenka stále bola taká aktívna, aká mala byť set a pol. Forhendovým drajvom si pripravila tretí mečbal a Američanka vyhodila forhend.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dominika Cibulková