Enel chce časť podielu v elektrárňach predať do konca roka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenské elektrárne
Foto: SITA/Ján Lörincz

CERNOBBIO 5. septembra (WEBNOVINY) – Talianska energetická spoločnosť Enel očakáva, že do konca roku predá približne polovicu svojho podielu v Slovenských elektrárňach (SE) firme EPH. Enel vlastní v SE 66 percent. Predaj sa uskutoční v dvoch fázach. V piatok o tom informoval šéf Enelu Francesco Starace.

Enel oznámil exkluzivitu rokovaní s EPH na konci augusta. Záväznú dohodu by mohli podpísať v nasledujúcich týždňoch. „Rokujeme o detailoch predaja, ktorý sa uskutoční v dvoch fázach. Očakávame, že dokončíme prvý krok do konca roku 2015,“ povedal Starace. „Predaj akcií v prvom kroku bude vo výške od 30 percent do 33 percent, povedzme okolo 30 percent,“ dodal.

Starace zároveň doplnil, že zvyšné akcie Enel predá po dostavbe dvoch nových reaktorov v atómovej elektrárni v Mochovciach. Predaj podielu, ktorý má podľa Staraceho predošlých vyjadrení trhovú hodnotu okolo 750 miliónov eur, je súčasťou širšieho plánu predaja aktív spoločnosti Enel v hodnote päť miliárd eur.

Vlastníkmi Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 percent akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú viac ako päťtisíc megawattov inštalovaného výkonu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EnelSE Slovenské elektrárne