Kozák obdivuje Španielov, Iniesta má návod na Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko - Španielsko
Španieli Andrés Iniesta a Koke v súboji so slovenským futbalistom Róbertom Makom počas kvalifikačného zápasu o postup na ME 2016 do Francúzska. Žilina, 9. október 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

OVIEDO 4. septembra (WEBNOVINY) – Slovenskí futbaloví reprezentanti budú v sobotu od 20.45 h na štadióne Municipal Carlos Tartiere v Oviede stáť proti obrovskej kvalite. Túto skutočnosť na piatkovej podvečernej tlačovej besede pred stretnutím s domácim Španielskom v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska zdôraznil tréner A-tímu SR Ján Kozák.

Šesťdesiatjedenročný kouč označil „La Furia Roja“ za aktuálne najmocnejšie národné mužstvo na starom kontinente. „Obdivujem ich futbal. Rád sa naň dívam, nielen na zápasy Realu Madrid a FC Barcelona. Španielsko momentálne opäť považujem za najsilnejšiu európsku reprezentáciu. Po sérii úspechov nastal útlm, znovu však disponujú obrovskou kvalitou,“ prízvukoval na TB rodák z Matejoviec nad Hornádom Kozák.

Kozák robil tajnosti so zostavou

Slávne mená sa na strane domácich neobjavia iba na trávniku, ale jedno aj na lavičke. Lodivodom úradujúcich kontinentálnych šampiónov je totiž Vicente del Bosque – jediný kormidelník s celkovými triumfami na MS, ME i v Lige majstrov. „Sledujem jeho účinkovanie, predtým v Reale Madrid rovnako ako teraz v národnom tíme, kde vynikajúcimi výsledkami nadviazal na prácu svojich predchodcov. Dokonca sme proti sebe tiež hrali v medzištátnych dueloch. Je to sympatický pán. Dva razy som ho zdolal, raz sme remizovali, takže má čo doháňať,“ podotkol s úsmevom Ján Kozák.

Bývalý kouč MFK Košice ohľadom zloženia sobotňajšej základnej zostavy podľa očakávania robil tajnosti: „Vyjasnila sa jedenástka, ktorá sa bude snažiť klásť odpor enormnému favoritovi. Plán síce máme, no podstatné bude, ako ho dokážeme zrealizovať na ihrisku.

Obrazom: Slováci senzačne vyhrali v zápase roka nad Španielmi

Iniesta čaká podobný zápas ako v Žiline

Hviezdny stredopoliar FC Barcelona a španielskej futbalovej reprezentácie Andrés Iniesta predpokladá, že sobotňajšie domáce stretnutie bude mať podobný priebeh, ako úvodná vzájomná konfrontácia v rámci tejto eliminácie, v ktorej v Žiline zvíťazili Slováci 2:1. Tridsaťjedenročný Iniesta sa na piatkovej predzápasovej tlačovej besede snažil prítomným novinárom vysvetliť, čo môže platiť na slovenský národný tím na štadióne Municipal Carlos Tartiere v Oviede.

Očakávam niečo obdobné. Slovensko je mužstvo, ktoré veľmi dobre prehusťuje hraciu plochu a sťažuje súperovi život. Musíme nastoliť náš štýl, využívať rýchle prihrávky dopredu a eliminovať ich protiútoky. Treba si dávať pozor. Aj v iných kvalifikačných dueloch sme videli, že akýkoľvek outsider môže prekvapiť a skomplikovať favoritovi situáciu,“ povedal Andrés Iniesta.

Rozdiely medzi výbermi sa strácajú

Tréner „La Furia Roja“ Vicente del Bosque však pripomenul, že označenia favorit a outsider už v bojoch o účasť na kontinentálnom šampionáte nemajú taký význam, ako kedysi. „Rozdiely medzi výbermi sa strácajú,“ upozornil 64-ročný kouč a pokračoval: „Je to dôležitý zápas. Nebude jednoduché nájsť si priestor. Potrebujeme dominovať a trpezlivo sa ich snažiť prekonať. Slovensko zrejme nastúpi s vysokým počtom defenzívnych futbalistov. Bolo by lepšie, keby sme v prvom meraní síl aspoň remizovali. Bez ohľadu na všetko sa pokúsime o priaznivý výsledok.

Vicente del Bosque sa pred sobotou musel vyrovnať s brankárskou otázkou. Iker Casillas nemá za sebou práve najľahšiu časť kariéry a Davidovi de Geovi v samotnom závere letného prestupového obdobia nevyšiel presun z anglického Manchestru United do Realu Madrid. „Chystali sa tradične s trénerom gólmanov, ich príprava bola adekvátna,“ dodal na TB niekdajší lodivod „bieleho baletu“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrés IniestaIker CasillasJán KozákVicente del Bosque
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentáciaŠpanielska futbalová reprezentácia