Bratislava má už vraj šéfov podnikov istých, mesto sa bráni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nesrovnal
Ivo Nesrovnal zabojuje o post primátora Bratislavy ako nezávislý kandidát. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Hlavné mesto SR Bratislava podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dôvodom je podľa mesta sfalšované uznesenie mestského zastupiteľstva z 24. septembra, ktoré dokumentuje víťazov výberových konaní mestských podnikov Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Metro Bratislava a Dopravný podnik Bratislava (DPB), a z ktorého vychádzal denník Plus jeden deň v utorkovom článku.

Nesrovnal hovorí o politickej hre

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, primátor mesta Ivo Nesrovnal vyzýva všetkých kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola, aby sa nedali znechutiť a zmanipulovať týmito politickými hrami. „Je zjavné, že transparentným nastavením výberových konaní sme vstúpili do politických a ekonomických záujmov v mestských podnikoch,“ uviedol.

Výberové konania pokračujú podľa pravidiel nastavených v spolupráci s neziskovou mimovládnou organizáciou Transparency International Slovensko. Ako Skokanová uviedla, článok obsahuje sfalšovaný text uznesenia zastupiteľstva, ktorý získala redakcia periodika zo zdroja, ktorý v texte neuviedla.

Také uznesenie by neschválili

Hovorkyňa mesta vysvetlila, že schválením takéhoto uznesenia by mestské zastupiteľstvo prekročilo svoje právomoci a uznesenie by bolo zrušené prokurátorom ako nezákonné.

„Mestské zastupiteľstvo totiž nie je oprávnené schvaľovať nejakú osobu za predsedu predstavenstva obchodnej spoločnosti, ako je to uvedené v sfalšovanom uznesení, môže iba schváliť určitú osobu za zástupcu hlavného mesta v predstavenstve spoločnosti,“ priblížila Skokanová.

Mesto sa bráni aj tým, že autor sfalšovaného uznesenia sa ho pokúsil vypracovať vo forme, v akej predkladajú obdobný typ materiálov na zasadnutia mestského zastupiteľstva odborné útvary magistrátu, no keďže mu chýbajú základné znalosti danej problematiky, výsledkom jeho snahy je len nepoužiteľný podvrh.

Dvaja súčasní šéfovia nepostúpili

Hlavné mesto postupuje vo výberových konaniach na funkcie predsedov predstavenstiev strategických obchodných spoločností podľa Ivany Skokanovej v súlade so zásadami, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo na svojom júnovom zasadnutí.

Do ďalšieho kola na posty šéfov bratislavských mestských podnikov postúpilo 17 uchádzačov. Do výberu sa však nedostal napríklad súčasný riaditeľ Dopravného podniku Bratislava (DPB) Ľubomír Belfi ani šéf spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Roman Achimský. Obaja sa pritom o post opätovne uchádzali.

Rozhodla o tom výberová komisia zložená z mestských poslancov a zástupcov primátora. Sedemnástka úspešných kandidátov sa v stredu 9. septembra od 09:00 predstaví verejnosti v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivo NesrovnalĽubomír Belfi