Lipšic vyzýva Smer a KDH, vaši europoslanci by mali odísť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Daniel Lipšic
Nezaradený poslanec NR SR a predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) – Predsedovia Smeru-SD Robert Fico a KDH Ján Figeľ by podľa predsedu stranu NOVA Daniela Lipšica mali vyzvať svojich europoslancov, aby sa vzdali poslaneckých mandátov.

Europoslanci týchto strán podľa Lipšica hlasovali v europarlamente v rozpore so záujmami Slovenska, keďže v EP podporili zavedenie kvót pre migrantov, hoci lídri Smeru-SD a KDH kvóty odmietajú podobne ako takmer celá slovenská politická scéna. Rozpor medzi postojom europoslancov za Smer a KDH a oficiálnou pozíciou slovenskej vlády a premiéra podľa Lipšica znižuje dôveryhodnosť Slovenska na medzinárodnej scéne.

Treba odlišovať utečencov a ekonomických migrantov

Koalícia OĽaNO – NOVA vo štvrtok predstavila osembodový návrh vyhlásenia k riešeniu migračnej krízy, o ktorej má parlament diskutovať v úvode septembrovej schôdze. Podľa Lipšica treba dôsledne odlišovať utečencov a ekonomických migrantov. Premiér a vláda by mali podľa opozičnej koalície trvať na odmietavom stanovisku k zavedeniu kvót, ktoré sú podľa Lipšica v rozpore s princípmi solidarity a subsidiarity, na ktorých stojí Európska únia.

Utečencom, ktorí utekajú pred vojnou a prenasledovaním, by malo Slovensko pomôcť a to na dobrovoľnej báze. Bez zbytočného odkladu treba podľa OĽaNO – NOVA poskytnúť pomoc rodinám z ohrozených náboženských skupín zo Sýrie a Iraku v spolupráci s cirkvami a neziskovými organizáciami.

Vláda by mala predložiť novelu o azyle

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Vláda by podľa Lipšica mala predložiť novelu zákona o azyle, ktorá by umožňovala odňatie azylu v prípade spáchania úmyselného trestného činu. V koní o azyle treba podľa opozičnej koalície dôsledne preverovať žiadateľov o azyl tak, aby sa minimalizovali hrozby pre bezpečnosť SR.

Na rokovaní Európskej rady by malo Slovensko podľa Lipšica iniciovať spustenie hodnotiaceho mechanizmu voči krajinám, ktoré dlhodobo porušujú Schengenské pravidlá ochrany vonkajších hraníc. Rovnako by SR mala trvať na vytvorení konkrétneho a efektívneho mechanizmu návratu a readmisie všetkých ekonomických migrantov do ich domovských štátov.

Európska rada by mala prijať vyhlásenie, ktoré vyšle jednoznačný signál, že všetci ekonomickí migranti budú vracaní do domovských štátov. Slovensko by podľa Lipšica zároveň malo schváliť humanitárnu pomoc Turecku, Jordánsku a Libanonu, kde sa nachádza najväčšie množstvo utečencov.

Mikolášikovi zlyhalo hlasovacie zariadenie

Podľa europoslanca Vladimíra Maňku (Smer-SD) to musí byť veľké zúfalstvo kresťana, keď v najťažšej situácii, akú obyvatelia Európy zažívajú, neváha namiesto ponúkania riešení rozdeľovať spoločnosť pre svoje osobné záujmy. Maňka včera pozitívne hlasoval pri Lipšicom kritizovanom hlasovaní.

„Okrem toho má zlé informácie, ktoré niekto zrejme naschvál zverejnil alebo si ich neoveril. Hlasovanie nebolo o kvótach, ale o pomoci krajinám, kde prichádza najviac migrantov, aby sme zabezpečili financovanie tohto procesu,“ povedal Maňka vo štvrtok pre agentúru SITA.

Bez financovania z rozpočtu EÚ by podľa neho ten proces bol nezvládnuteľný. „Ale napríklad aj o tom, aby sme brali ohľad, ak niekoho premiestňujú, aby neodtrhli deti od rodičov alebo najbližších rodinných príslušníkov. V jednom odseku niekto neviem prečo vsunul odsek o povinných kvótach. Tento odsek som odmietol a hlasoval som proti,“ zdôraznil europoslanec.

Pozitívne hlasoval aj europoslanec za KDH Miroslav Mikolášik. „Pri danom hlasovaní technicky zlyhalo moje hlasovacie zariadenie, ktoré nesprávne zaregistrovalo hlasovanie o kvótach. To som náležite aj nahlásil. Pri hlasovaní som sa zdržal. Pri dnešnom hlasovaní o záväzností kvót som tiež toto hlasovanie nepodporil,“ povedal vo štvrtok pre agentúru SITA Mikolášik.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJán FigeľMiroslav MikolášikRobert Fico
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšinaOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti