Rómovia vo Veľkom Šariši budú mať bezplatný internet a wifi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V osade Veľká Lomnica vzniknú domy, postavia si ich Rómovia
Sprava: Starosta obce Veľká Lomnica Peter Duda a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák počas tlačovej besedy k začiatku svojpomocnej výstavby 3 domov v rómskej osade Nový Dvor vo Veľkej Lomnici. Veľká Lomnica, 28. júl 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

VEĽKÝ ŠARIŠ 10. septembra (WEBNOVINY) – Vo Veľkom Šariši v okrese Prešov budú mať internet a bezplatnú Wi-Fi aj v rómskej osade. Obyvatelia osady pod dohľadom odborných pracovníkov vykopali asi 800 metrov dlhú prípojku k internetu. Spoločnosť Condornet v týchto dňoch položila káble a prepojila centrálnu sieť internetu s časťou osady.

Primátor Veľkého Šariša František Bartko pre agentúru SITA uviedol, že v osade bude Wi-Fi zóna k dispozícii pre každého zadarmo, rovnako pripojenie na internet pre komunitné centrum bude bezplatné. Bartko doplnil, že s prácami finišujú a internet by mohol začať fungovať v skúšobnom režime už do konca tohto týždňa.

„Je to jedno z opatrení, ktoré nadväzuje na celkovú politiku práce s minoritnou skupinou v meste. Malo by to opäť o stupienok vylepšiť ich životné podmienky,” povedal primátor. Kto by si chcel do bytu dať zriadiť prípojku na internet, to už bude individuálna dohoda na komerčnom základe s dodávateľom.

V osade funguje od 1. mája nové komunitné centrum, kde pracuje s rómskou populáciou sedem terénnych pracovníkov. V objekte je priestor na voľnočasové aktivity. Zatiaľ je tu základné počítačové vybavenie, ktoré plánujú rozšíriť. Časť budovy slúži pre základnú školu.

Veľký Šariš má približne 5300 obyvateľov. V osade žije vyše 400 Rómov. Nie sú tu typické chatrče, osadu tvoria bytové domy, ide o tri prízemné bloky, v každom je desať bytov. Na ich výstavbe sa podieľali aj samotní Rómovia. V osade sa nachádza aj niekoľko unimobuniek. Pri komunitnom centre nedávno postavili futbalové ihrisko.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia