Nitra dala predaju pozemkov pre automobilku Jaguar zelenú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaguar Land Rover
Foto: Ilustračné, SITA/AP

NITRA 10. septembra (WEBNOVINY) – Predaj pozemkov pre výstavbu strategického parku vo štvrtok schválili nitrianski mestskí poslanci. Pozemky s celkovou rozlohou 16 008 metrov štvorcových v katastri mestskej časti Dražovce radnica predá spoločnosti MH Invest, s. r. o., ktorá je dcérskou firmou Ministerstva hospodárstva SR.

Kúpnu cenu 17,21 eura za meter štvorcový plus DPH stanovil znalecký posudok. Celkovo MH Invest za pozemky zaplatí 275 497,68 eura. Ďalšie pozemky už mesto podľa primátora Nitry Jozefa Dvonča v súvislosti s výstavbou strategického parku riešiť nebude. O investovanie v Nitre má záujem automobilka Jaguar Land Rover, ktorá zatiaľ podpísala so slovenskou vládou memorandum o porozumení.

Dvonč plánuje stavať nájomné byty

Výrazný nárast dane z nehnuteľnosti v súvislosti s možným príchodom Jaguara Dvonč nepredpokladá. Pozemky v priemyselnom parku v Dražovciach totiž patria z veľkej časti spoločnosti Nitra Invest, ktorej konateľom je Ondrej Ščurka, v minulosti okresný šéf SDKÚ-DS.

„Efekty z príchodu investorov vidíme niekde inde. Mohol by stúpnuť počet obyvateľov mesta, mohli by sme stavať byty, dobudovať infraštruktúru, možno sa zmení charakter niektorých škôl. Určite sa budeme snažiť budovať nájomné byty a plánujeme, že by sme v rokoch 2016, 2017, 2018 postavili možno po sto bytov,“ povedal Dvonč.

O Nitru prejavili investori zvýšený záujem

Ako ďalej dodal, okrem toho je tu celý rad súkromných podnikateľov, ktorí avizovali, že majú záujem stavať v Nitre byty. Ak bude podpísaná s Jaguarom realizačná zmluva, mesto si ich zavolá na rokovania.

Primátor však zároveň poznamenal, že v Trnave nebolo po príchode automobilky PSA Peugeot Citroën potrebných až toľko nových bytov, ako sa očakávalo. Nitra je napojená na rýchlostnú cestu R1 a Dvonč predpokladá, že časť pracovníkov by dochádzala z iných miest.

Dvonč minulý týždeň podľa svojich slov navštívil závod Jaguara v Anglicku. O príchode výrobcu luxusných áut do Nitry sa však vyjadruje opatrne. Podľa neho bude investícia Jaguara istá až po podpise realizačnej zmluvy. „Je tu zvýšený záujem anglických aj iných investorov o mesto Nitra,“ dodal Dvonč.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ondrej Ščurka
Firmy a inštitúcie Jaguar Land Rover v NitreMH Ministerstvo hospodárstva SR