Do Maďarska mieri 1800 vojakov NATO zo siedmich krajín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 13. septembra (WEBNOVINY) – Vojenské cvičenia Severoatlantickej aliancie (NATO) za účasti 1800 vojakov zo siedmich krajín vrátane SR sa budú od 14. do 21. septembra konať v Maďarsku. Vo štvrtok to oznámilo maďarské ministerstvo obrany.

Manévre vraj s utečencami nesúvisia

Na cvičeniach s názvom Brave Warrior (Odvážny bojovník) sa podľa oznámenia zúčastnia vojaci z Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Spojených štátov a Ukrajiny. Možnú spojitosť cvičenia s aktuálnou utečeneckou krízou ministerstvo nespomenulo, píše agentúra DPA.

Cez Srbsko prúdia do Maďarska už mesiace utečenci pochádzajúci z vojnových zón. Ako prvé by sa mali registrovať v záchytnom tábore Röszke pri hranici, čomu sa však migranti snažia vyhnúť, pretože by potom podľa platných európskych predpisov museli ostať v Maďarsku. V dôsledku toho opakovane nastáva napätie a konflikty medzi utečencami a políciou.

Maďarsko stavia plot na hranici so Srbskom

Na odrazenie nežiadaných migrantov stavia Maďarsko na 175 kilometrov dlhej hranici so Srbskom plot, ktorý má však zatiaľ na niektorých miestach iba provizórny charakter.

Maďarská vláda plánuje kontrolu hraníc posilniť prítomnosťou vojakov. Na takéto opatrenie potrebuje súhlas parlamentu.

Od 15. septembra bude v Maďarsku platiť nový zákon, podľa ktorého sa už ilegálne prekročenie hranice do Maďarska nebude považovať za priestupok, ale bude sa posudzovať ako trestný čin.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy