V Podbieli uzavreli most, vyhlásili mimoriadnu situáciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Doprava
Foto: Ilustračné foto: SITA/Rastislav Ovšonka

ŽILINA/PODBIEL 11. septembra (WebNoviny.sk) – Pre uzavretý most na hlavnom oravskom ťahu do Poľska vyhlásili vo štvrtok okolo deviatej večer v obci Podbiel mimoriadnu situáciu. Tá by podľa starostu Podbiela Slavomíra Korčušku mala urýchliť celý proces riešenia situácie.

Všetky potrebné úkony súvisiace s naprojektovaním a postavením provizórneho mosta tak dostanú najvyššiu prioritu. Zabezpečenie plynového potrubia, úprava vodného toku či súhlas ochranárov na výstavbu dočasného mosta v Podbieli budú kompetentní riešiť prednostne.

O forme dočasného premostenia krízový štáb ešte definitívne nerozhodol. V hre sú stále obidve alternatívy – ľahký vojenský most, ktorý by dokázali vojaci postaviť do niekoľkých dní, ale jazdiť by po ňom mohli len osobné autá. Alebo ťažká mostová súprava, ktorej prevezenie a zloženie by si vyžiadalo niekoľko týždňov, no dokázala by udržať aj 40-tonové kamióny.

Vodiči musia rátať so zdržaním

„Tá súprava by bola postavená súbežne vedľa mosta, ale je tam ešte veľa otáznikov. Máme tam napríklad plyn, máme tam vodný tok, ktorý je dravý, máme tu chránenú krajinnú oblasť. Čiže máme tam ešte niekoľko otáznikov, ktoré potrebujeme vyriešiť,“ uviedol Marián Pikuliak zo Slovenskej správy ciest.

Polícia odkláňa tranzitnú dopravu cez horský priechod Príslop do Tvrdošína a Námestova. Na tejto trase však musia vodiči, okrem zhustenej premávky, rátať aj so zdržaním. Pod Príslopom totiž spevňujú breh nad cestou, v Hruštíne robia kanalizáciu a v Štefanove opravujú most. Polícia navyše upozorňuje, že cez rekonštruovaný most v Štefanove môžu prechádzať len vozidlá do 18 ton.

„Polícia odporúča tranzitnej doprave smerujúcej do Poľska použitie inej trasy, napríklad cez Ružomberok, Poprad a Vyšný Komárnik alebo cez Púchov, Lysú pod Makytou a Vsetín,“ dodala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Most je vážne poškodený

Krízový štáb ešte v stredu popoludní rozhodol, že most je vážne poškodený a uzavretý bude až do odvolania. Most bol v zlom stave už niekoľko rokov a bol v poradovníku na opravu. Statici v stredu usúdili, že je už tak poškodený, že hrozí jeho zrútenie. Na nosníkoch sú viditeľné praskliny a celý most je prehnutý. „Áno prišlo to zo dňa na deň. Ale obec už dávno poukazovala na tento nelichotivý, ba až havarijný stav mosta,“ povedal starosta Podbiela Slavomír Korčuška.

Cestári tvrdia, že z týždňa na týždeň ho museli poškodiť preťažené kamióny. „Pri tom type poruchy, ktorý tam vznikol, máme silné podozrenie, že došlo k nepovolenej preprave nadmerných vozidiel. Teda vozidiel s vysokou záťažou, ktoré poškodili tento mostný objekt náhlym impulzom a potom tá ďalšia doprava, ktorá prechádza na tomto medzinárodnom úseku, už len veľmi zhoršovala stav tohto mosta,“ povedal Marián Pikuliak zo Slovenskej správy ciest.

Podbiel nie je koncovou obcou, takže pravidelná prímestská, ale aj diaľková doprava nemôže jazdiť podľa bežných harmonogramov. Obec preto požiadala Železnice SR o posilnenie vlakovej dopravy a s autobusovými prepravcami sa chce dohodnúť na kyvadlovej doprave, ktorá by zabezpečovala rozvoz ľudí a detí z vlakov do závodov a škôl.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia