Nemci začali kontrolovať hranice, zastavili vlaky z Rakúska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Utečenci musia prijať fakt, že si jednoducho nemôžu vybrať členskú krajinu EÚ, ktorá ich bude chrániť. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ/NICKELSDORF/MNÍCHOV 13. septembra (WebNoviny.sk) – Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére oznámil, že Nemecko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na rakúskej hranici, v snahe znížiť počet uchádzačov o azyl prichádzajúcich do krajiny. „V tejto chvíli Nemecko dočasne znova zavádza hraničné kontroly na vnútorných hraniciach Európskej únie. Stredobodom kontrol budú najprv hranice s Rakúskom,“ vysvetlil šéf rezortu vnútra, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

„Cieľom týchto opatrení je obmedziť súčasné prílevy migrantov do Nemecka a vrátiť sa k riadnym postupom, aké majú platiť pri vstupe ľudí do krajiny,“ povedal de Maiziére. Dodal, že opatrenia sú potrebné aj z bezpečnostných dôvodov. Ľudia utekajúci pred vojnou a chudobou v Sýrii a ďalších oblastiach Blízkeho východu aj Afriky prúdia v posledných týždňoch práve do Nemecka.

Len na železničnú stanicu v bavorskom Mníchove dorazilo v sobotu celkovo 12 200 utečencov a do dnešného večera 4500. Bavorské úrady uviedli, že od konca augusta ich pricestovalo celkovo 63 000. Mnohí utečenci museli spať na tenkých podložkách. Predstavitelia Mníchova totiž povedali, že mesto je už plné, a žiadali pomoc od iných mestských samospráv.

Dublinské pravidlá stále platia

De Maiziére povedal, že Nemecko bude naďalej dodržiavať európske a štátne smernice na ochranu utečencov. Zdôraznil, že európske „Dublinské pravidlá“ stále platia – na základe nich musia uchádzači o azyl podať žiadosť v tej krajine EÚ, do ktorej vstúpia ako do prvej. Nemecký minister vyzval všetky členské štáty EÚ, aby v budúcnosti dodržiavali „Dublinské pravidlá“, a dodal: „To znamená, že zodpovedný členský štát nielenže zaregistruje žiadateľov o azyl, ale takisto vykoná azylovú procedúru.“

De Maiziére vyhlásil, že utečenci musia prijať, že si jednoducho nemôžu vybrať členskú krajinu EÚ, ktorá ich bude chrániť – a zdôraznil, že to nebude možné ani vtedy, keď sa zavedie európsky systém na ich prerozdeľovanie do krajín. „Tento krok už bol nutný. Tú obrovskú ochotu pomôcť, ktorú Nemecko prejavilo v posledných týždňoch – riadni zamestnanci a obzvlášť mnoho tisíc dobrovoľníkov – nemožno toľko prepínať,“ dodal minister vnútra.

Prílev migrantov stále pokračuje

Takisto povedal, že zavedenie hraničných kontrol, ktoré Nemecko konzultovalo spolu s Rakúskom, zrejme obmedzí premávku a železničnú dopravu. Rakúska železničná spoločnosť už oznámila, že pozastavila svoje vlakové linky do Nemecka, a to na požiadanie nemeckej železničnej spoločnosti.

Nemecko a Rakúsko sa pred týždňom dohodli, že vpustia na svoje územie migrantov, ktorí sa zhromaždili v Maďarsku. Obe krajiny vtedy zdôraznili, že ide o jednorazový krok na zmiernenie núdzovej situácie. Prílev migrantov a utečencov však stále pokračuje a nemeckí predstavitelia cez víkend vyhlásili, že tempo prichádzajúcich ľudí preťažuje možnosti krajiny poskytnúť im útočisko.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt dnes už skôr upozornil, že jeho krajina narazila pri prijímaní utečencov na svoje limity. „Hranice zaťažiteľnosti sú dosiahnuté…“ vyhlásil v Berlíne. „Bude nám trvať dlho, kým dáme už existujúcu ťažkú situáciu do poriadku. Teraz sú potrebné účinné opatrenia na zastavenie prílevu,“ citovala ho agentúra DPA.

Európska komisia podporuje nemecké hraničné kontroly

Európska komisia (EK) oznámila, že Nemecko malo zákonné oprávnenie znovu dnes zaviesť hraničné kontroly, predovšetkým na rakúskej hranici. EK tiež dodala, že to len poukazuje na nutnosť, aby sa štáty Európskej únie dohodli na spoločnom prístupe k utečencom. „Dočasné znovuzavedenie hraničných kontrol medzi členskými štátmi je výnimočnou možnosťou, ktorú jasne predvídal a ktorú zahŕňa Schengenský pohraničný kódex, a to v prípade krízovej situácie,“ uviedla EK vo vyhlásení, citovanom tlačovou agentúrou Reuters.

„Súčasná situácia v Nemecku je podľa všetkého práve tou situáciou, ktorej sa spomínané pravidlá týkajú,“ dodala EK. Komisia v Bruseli tiež uviedla, že bude situáciu sledovať a cieľom bude návrat do normálnej situácie bez hraničných kontrol medzi členskými štátmi Schengenského priestoru. „Dnešné rozhodnutie Nemecka zdôrazňuje nutnosť, aby sa členské štáty EÚ dohodli na opatreniach, ktoré navrhla Európska komisia na zvládnutie utečeneckej krízy,“ napísala EK vo vyhlásení.

Utečenci
Foto: SITA/AP

Do Maďarska prišiel rekordný počet migrantov

Maďarský premiér Viktor Orbán privítal, že Nemecko dnes zaviedlo dočasné hraničné kontroly. Pre nemecký denník Bild premiér povedal, že toto opatrenie je potrebné na ochranu nemeckých a európskych hodnôt. „Máme veľké pochopenie pre rozhodnutie Nemecka a chcem vyjadriť našu solidaritu,“ uviedol Orbán v interview, ktoré má vyjsť v pondelkovom vydaní denníka, ako informovala tlačová agentúra Reuters. Maďarský líder však upozornil, že toto by mal byť iba prvý krok, lebo čo najskôr treba začať chrániť aj hranice Grécka.

Prílev migrantov do Maďarska dosiahol v sobotu nový rekord. Polícia v nedeľu oznámila, že hranice krajiny v priebehu dňa nelegálne prekročilo 4330 ľudí, medzi nimi aj vyše 1000 detí. Ide o vyše 700 migrantov viac, než bol doterajší najvyšší počet za jeden deň, píše agentúra AP.

Väčšina migrantov prichádza do Maďarska cez srbskú hranicu pri obci Röszke, kde aj v sobotu došlo opakovane k ich úteku z tamojšieho záchytného tábora. Podľa médií utečencov znova zadržia prevažne v neďalekom Segedíne alebo ešte v okolí tábora. Tak to bolo aj v sobotu večer, keď uniklo niekoľko sto ľudí, ktorých však polícia následne vrátila autobusmi do tábora Röszke na registráciu.

Väčší než očakávaný počet utečencov zaznamenali v sobotu na rakúsko-maďarskej hranici, ktorú podľa rakúskej polície do sobotňajšieho večera prekročilo okolo 6600 ľudí. Približne 5000 z nich už z hranice odviezli štyrmi mimoriadnymi vlakmi a početnými autobusmi. Od polnoci do rána neprišiel na hraničný priechod Nickelsdorf ani jeden utečenec, aktuálne však k hranici smeruje pešo 400-500 migrantov, ktorí vystúpili v Maďarsku z vlaku, uviedla agentúra APA.

Rakúšania zachránili migrantov z chladiarenského auta

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Rakúska polícia zachránila 42 ľudí, vrátane piatich žien a ôsmich detí, z chladiarenského nákladného vozidla neďaleko hraníc s Nemeckom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.Polícia v spolkovej krajine Horné Rakúsko oznámila, že migrantov našli v nedeľu ráno na odpočívadle diaľnice A8 pri obci Aistersheim policajti, ktorí hľadajú vozidlá pašerákov a prevádzačov.

Migranti sa nachádzali vo vnútri chladiarenského vozidla s fínskou poznávacou značkou, ktoré sa využíva na prepravu kvetov. Polícia Horného Rakúska uviedla vo vyhlásení, že všetci migranti sú v dobrom zdravotnom stave a zatkla podozrivých pašerákov – dvoch Iračanov.

Minulý mesiac sa našlo 71 mŕtvych ľudí vo vnútri chladiarenského auta s logom slovenskej firmy, zaparkovaného na kraji diaľnice vo východnom Rakúsku neďaleko SR. Polícia vyhlásila, že obete sa pravdepodobne udusili.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Orbán