Tím MAGNA pomáha utečencom v Maďarsku, situácia sa zhoršuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rakúšania prijali migrantov z Maďarska
Po mimoriadnej situácii, ktorá nastala v posledných dňoch v Maďarsku, sa predstavitelia Rakúska a Nemecka zhodli, že prijmú utečencov z maďarských táborov. Migrantov po vystúpení z autobusov smerujú do pripraveného záchytného tábora, kde na nich čakajú polícia, pracovníci imigračných úradov a Červeného kríža. Po migrantov príde mimoriadny vlak, ktorý ich odvezie ďalej do Viedne. Rakúsko, 5. septembra 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. septembra (WebNoviny.sk) – Tím organizácie MAGNA pomáha migrantom v maďarskej obci Rözske na srbsko-maďarskej hranici, kde sa situácia stále zhoršuje. Ako pre agentúru SITA uviedla Michaela Benedigová z organizácie, približne 30 kilometrov za pôvodným kempom v obci vzniklo uprostred poľa nové provizórne zberné miesto, na ktorom sa skladajú tisíce vyčerpaných utečencov.

Počet utečencov rastie každú hodinu

„Medzi nimi mnoho rodičov s deťmi a tehotných žien. Počet utečencov prichádzajúcich do Maďarska rastie každou hodinou, snažia sa vojsť do krajiny pred 15. septembrom, odkedy začnú platiť prísne opatrenia,“ vysvetlila.

Slovenská humanitárna organizácia MAGNA má na mieste dvoch lekárov, šesť zdravotných sestier a desať sociálnych pracovníkov vrátane prekladateľov. „Utečencom pomáhali takmer celú predchádzajúcu noc,“ poznamenala Benedigová s tým, že momentálne poskytujú okamžitú pomoc utečenom, ktorí sú prestrašení, chorí a často zranení.

Situácia je veľmi neistá

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Zdravotnícki pracovníci ich ošetrujú v dvoch novozriadených poľných ambulanciách. Sociálni pracovníci distribuujú pitnú vodu, jedlo a hygienické balíčky. Odborníci spolu s prekladateľmi poskytujú prvú psychosociálnu pomoc, aby sa ľudia na úteku zorientovali, odpočinuli si a dostali potrebnú zdravotnú starostlivosť. „Situácia je veľmi neistá, nikto nevie, čo ich čaká v najbližších hodinách,“ doplnila pre agentúru SITA.

Pomáhať migrantom môže MAGNA len vďaka príspevkom od ľudí či firiem. Najjednoduchšie je poslať SMS na číslo 836 v hodnote päť eur, prispieť možno i na stránke www.magna.sk. Dobrovoľníci však môžu finančne pomôcť tiež vkladom na účet 2943004292/1100 Tatra Banka (IBAN: SK5811000000002943004292).

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Magna