Obrazom: Pri Röszke dokončili plot, migranti čakajú na vstup

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďarsko dokončilo výstavbu plota, zablokovalo neoficiálny priechod pr
Maďarsko dokončilo výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom, keď ostnatým drôtom prehradilo neoficiálny priechod na železničnej trati pri obci Röszke, ktorým do krajiny prúdili tisíce utečencov a migrantov. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 14. septembra (WebNoviny.sk) – Maďarsko dokončilo v pondelok výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom, keď ostnatým drôtom prehradilo neoficiálny priechod na železničnej trati pri obci Röszke, ktorým do krajiny prúdili tisíce utečencov a migrantov. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa agentúry Reuters však po uzavretí neoficiálneho priechodu umožňuje maďarská polícia malým skupinám utečencov cez železnú bránu na oficiálnom hraničnom priechode Horgos. Väčšina migrantov prichádzala do Maďarska cez srbskú hranicu práve pri obci Röszke, kde aj v sobotu došlo k ich úteku z tamojšieho záchytného tábora.

Obrazom: Maďarské orgány ostnatým drôtom prehradili neoficiálny priechod na železničnej trati pri obci Röszke

Takmer 200 migrantov čaká na srbskej strane juhomaďarského starého cestného hraničného priechodu Röszke na vstup na maďarské územie. Migranti vchádzajú bočnou bránou, naraz najviac desať ľudí. V okolí priechodu je rozmiestnených množstvo policajtov.

Policajný tlmočník hovoriaci po arabsky usmerňuje migrantov. Podvečer tam bolo pristavených 11 kĺbových autobusov pripravených na ich odvoz.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Podľa médií utečencov znova zadržia prevažne v neďalekom Segedíne alebo ešte v okolí tábora. Tak to bolo aj v sobotu večer, keď uniklo niekoľko sto ľudí, ktorých však polícia následne vrátila autobusmi do tábora Röszke na registráciu.

V okolí maďarsko-srbských hraníc je kvôli migračnej kríze uzatvorený aj vzdušný priestor. Zákaz lietania platí v zóne širokej 20 kilometrov do výšky 1350 metrov, informovala dnes agentúra MTI. Maďarský Národný úrad pre dopravu uviedol, že uvedený vzdušný priestor je uzatvorený od 10. septembra až do odvolania.

Zákaz lietania má zabezpečiť vzdušný priestor pre opatrenia a zásahy poriadkových a ozbrojených síl, záchranárov a Úradu pre ochranu proti katastrofám. Podobný zákaz platil v rokoch 2006 a 2012 pri plnení úloh protipovodňovej ochrany, pripomenul Národný úrad pre dopravu, podľa ktorého toto opatrenie nemá vplyv na medzinárodnú osobnú leteckú dopravu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia