Obrazom: Odporcovia vítali americký konvoj hlasným 'fúúúj!'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Blokáda
Účastníci blokády amerického vojenského konvoja s názvom Povedz nie cudzím vojskám na Slovensku! na hranici Slovenska s Českou republikou, na hraničnom priechode Lanžhot - Brodské. Brodské, 14. september 2015. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 14. septembra (WebNoviny.sk) – Americký konvoj, ktorý smeruje na cvičenie Severoatlantickej aliancie v Maďarsku, v pondelok okolo 20:30 prekročil hranice Slovenskej republiky na diaľničnom priechode Brodské – Břeclav. V konvoji je 150 vojenských vozidiel s približne 550 americkými vojakmi.

Proti transportu americkej vojenskej techniky cez územie Slovenska na hraniciach protestovali desiatky prívržencov KSS, ĽS Naše Slovensko, Práce a spravodlivosti, Vzdoru – Strany práce a ďalších. V rukách držali vlajky Slovenska, Ruska, či zástavy so štátnym znakom.

Obrazom: Odporcovia amerického vojenského konvoja zorganizovali blokádu

Na transparentoch sa najčastejšie objavovalo Yankees, go home, Stop NATO. Medzi odporcami bol aj muž s maskou ruského prezidenta Vladimira Putina na tvári a s jeho podobizňou na ruskej vlajkou. Na amerických vojakov odporcovia kričali hlasité fúúúj. Na konvoj čakalo aj niekoľko desiatok prívržencov USA a NATO s americkými vlajkami a vlajkami aliancie, ktorí transport vítali.

Čarnogurský americký konvoj na Slovensku nechce

Polícia priestor medzi diaľnicou a odporcami konvoja oddelila ťažkoodencami, takže nespokojenci na hraničnom priechode nemohli narušiť prejazd vojenskej techniky. Príslušníci 2. jazdného pluku americkej armády sa s technikou z bavorského Vilsecku presúvajú na cvičenie s názvom Brave Warrior (Odvážny bojovník) do Maďarska.

Vojenské cvičenie NATO za účasti 1800 vojakov zo siedmich krajín vrátane SR potrvá do 21. septembra. Na cvičení sa zúčastnia vojaci z Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Spojených štátov a Ukrajiny.

Konvoj približne 15 osobných vozidiel so 40 ľuďmi sa v pondelok po 17:00 vydal z bratislavského Lamača po diaľnici smerom k českej hranici s cieľom vyjadriť nesúhlas s prechodom americkej vojenskej techniky cez územie Slovenska.

„Chceme dať viditeľne a hlasito najavo, že tento americký konvoj na Slovensku nechceme,“ povedal novinárom Ján Čarnogurský. Vojenský transport považuje za provokáciu slovenskej verejnosti zo strany USA, zároveň sa tak podľa neho Slovensko zaťahuje do konfliktu na Ukrajine.

Obrazom: Konvoj americkej armády na ceste východnou Európou

Bekmatov považuje transport za ukážku sily USA

Čarnogurský zároveň upozornil na nepríjemnú historickú skúsenosť, keď si v roku 1939 hitlerovské Nemecko spravilo zo Slovenska nástupný priestor proti Poľsku. „Máme byť nástupným priestorom proti Rusku v roku 2015,“ konštatoval Čarnogurský.

Predseda Frontu ľavicovej mládeže Artur Bekmatov považuje transport za ukážku sily a demonštráciu toho, že USA vnímajú Slovensko ako svoje územie. Podľa neho ide o zbytočnú provokáciu Ruska, keďže transport vojenskej

techniky sa deje vždy v noci a za čo najmenšej medializácie.

„Americká vojenská technika nemá na území Slovenska čo hľadať, Slovensko má vlastnú armádu,“ povedal jeden z členov Komunistickej strany Slovenska, ktorá patrí k spoluorganizátorom protestného konvoja.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Čarnogurský