Ilegálnych migrantov zadržíme a vyhostíme, vyhlásil Orbán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Röszke dokončili plot, zablokovali neoficiálny priechod
Maďarsko dokončilo výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom, keď ostnatým drôtom prehradilo neoficiálny priechod na železničnej trati pri obci Röszke, ktorým do krajiny prúdili tisíce utečencov a migrantov. Foto: SITA/AP

Budapešť 14. septembra (WebNoviny.sk) – Maďarsko neuzatvára hermeticky svoje hranice, ale chce jednoducho vynútiť, aby boli dodržiavané aj doteraz platné zákony. Vyhlásil to v pondelok v rozhovore pre maďarskú komerčnú televíziu TV2 predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý v súvislosti so sprísnením podmienok prisťahovalectva platným od dnešnej polnoci zdôraznil, že ilegálnych migrantov budú zatvárať a vyhosťovať z krajiny.

Orbán podotkol, že aj doposiaľ platilo, že hranice štátu je možné prekročiť iba na vyznačených hraničných priechodoch. „Polícia narušiteľov hraníc zadrží, hrozí im viacročné väzenie a vyhostenie z krajiny,“ dodal premiér, podľa ktorého na zábranách na hraniciach budú tabule s informáciou, kde je najbližší hraničný priechod, na ktorom bude možné podať žiadosť o azyl.

Obrazom: Maďarské orgány ostnatým drôtom prehradili neoficiálny priechod na železničnej trati pri obci Röszke

„Ak niekto bude tvrdiť, že je utečenec a žiadosť o tento štatút nepodal v Srbsku, tak ho odmietneme, pretože Srbsko je bezpečná krajina,“ podotkol predseda vlády s poznámkou, že preto bude pomer vrátených migrantov do Srbska veľmi vysoký.

Premiér zopakoval svoj postoj, že migranti prechádzajúci Maďarskom sa nezastavia ani v Rakúsku a pokračujú ďalej do Nemecka, pretože im nejde o bezpečnosť a o záchranu života, ale o nemecký spôsob života.

„Európania si pre túto životnú úroveň už svoje odpracovali a nikto nemôže očakávať, že sa ňou podelia s ľuďmi, ktorí už nemajú ohrozený život. Ak Európa vpustí migrantov, potom vzniknú paralelné spoločnosti. Súťaž medzi dvoma civilizáciami európski kresťania napokon prehrajú,“ zdôraznil Orbán ktorý nevylúčil, že vláda v utorok vyhlási výnimočný stav v súvislosti s migráciou.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viktor Orbán