Rakúsko od polnoci zavádza na hranici so Slovenskom kontroly

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rakúsko od polnoci zavádza na hranici so Slovenskom kontroly
Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 15. septembra (WebNoviny.sk) – Rakúsko v utorok o polnoci zavedie kontroly na svojich východných a južných hraniciach, aby zmiernilo nápor prichádzajúcich migrantov. Oznámilo to rakúske ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra DPA. Sprísnené opatrenia budú platiť na rakúskych hraniciach s Maďarskom, Talianskom, Slovinskom a Slovenskom.

„Intenzita pohraničných kontrol bude udžiavaná na úrovni potrebnej na zaistenie bezpečnosti,“ píše sa v liste, prostredníctvom ktorého Viedeň oboznámila so svojím zámerom Európsku komisiu (EK). Rakúske ministerstvo vnútra bude pri kontrole hraníc uplatňovať flexibilný niekoľkoúrovňový plán v závislosti od aktuálneho počtu migrantov a aktivít prevádzačov.

Obnovenie hraničných kontrol v nedeľu večer prekvapivo ohlásilo Nemecko a v rámci dominového efektu ho nasledovali aj ďalšie európske krajiny, ktoré sprísnili bezpečnosť na svojich hraniciach, alebo takýto krok ešte zvažujú.

Merkelová chce mimoriadny summit

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v utorok spolu s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom na zvolanie mimoriadneho summitu na tému utečeneckej krízy, ktorý by sa mal uskutočniť nasledujúci týždeň. Nemecká politička dodala, že na vyriešenie tejto rozporuplnej otázky bude treba spoločné zhodné riešenie, napísala agentúra DPA.

V telefonickom rozhovore sa podľa Merkelovej slov dvojica politikov obrátila na predsedu Európskej rady Donalda Tuska s požiadavkou, aby zvolal „krízový míting“.

„Sme v situácii, ktorá nie je príliš jednoduchá, a ktorá je jednou z najväčších výziev, ktorú sme mali za uplynulé desaťročia,“ uviedla kancelárka Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne po rokovaniach s rakúskym partnerom Faymannom. „Túto výzvu môžeme vyriešiť, ale iba na spoločnej úrovni,“ dodala.

Faymann apeluje na pomoc v núdzi

Faymann vyzval tie krajiny, ktoré odmietajú prerozdelenie migrantov, aby „nestrkali hlavy do piesku“, ale aby pomohli tým, čo sú v núdzi.

Merkelová ďalej odmietla obvinenia z toho, že jej minulotýždňové rozhodnutie otvoriť hranice migrantom prilákalo do Nemecka veľký počet ľudí. „Sú situácie, v ktorých sa jednoducho musíte rozhodnúť. Nemali sme 12 hodín na to, aby sme si to mohli premyslieť a uvidieť, zatiaľ čo ľudia kráčajú smerom k hraniciam.“

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Podľa Merkelovej hraničné kontroly zaviedli v nedeľu kvôli verejnej bezpečnosti a ostanú v platnosti „až do nastolenia bezpečnosti a ochrany“. „Nezavreli sme hranice. Toto by som chcela zdôrazniť. Nechcem vrátiť toto bremeno do Rakúska,“ obhajovala nedeľňajšie rozhodnutie.

Kancelárka, ktorá sa v utorok stretla s premiérmi 16 spolkových krajín Nemecka, plánuje navrhnúť zmenu vo forme spracovávania a prijímania prichádzajúcich utečencov. Úrady by mohli zaregistrovať prichádzajúcich migrantov po tom, ako prekročia hranice s Rakúskom, a nie až keď sa dostanú do najbližšieho veľkého mesta, a odtiaľ ich budú rozdeľovať do ubytovacích zriadení po celej krajine.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela Merkelová