Migranti smerujú do Chorvátska, môžu naraziť na mínové pole

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Srbskí migranti
Migranti v Srbsku po uzavretí hraníc s Maďarskom smerujú do Chorvátska. Foto: SITA/AP

ZÁHREB 17. septembra (WebNoviny.sk) – Chorvátska polícia v stredu oznámila, že do krajiny vstúpilo takmer 900 ľudí, ktorí sa snažia nájsť novú migračnú trasu do Európskej únie, keďže Maďarsko zapečatilo svoju hranicu so Srbskom. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Chorvátska polícia uviedla, že do 19.00 hodiny SELČ sa zaregistrovalo 892 ľudí, a to za vyše 12 hodín od príchodu prvých skupín migrantov do Chorvátska. Chorvátsko sa dokáže postarať o niekoľko tisíc migrantov, ale nie o desaťtisíce, upozornila v stredu večer ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová. „Na to nemáme kapacity,“ dodala.

„Vedieme rozhovory s niektorými krajinami, európskymi aj mimoeurópskymi, aby nám pomohli, ak sa tieto počty zvýšia,“ povedala Pusičová pre verejnoprávnu televíziu HTV. Pripomenula, že v takom prípade bude mať Chorvátsko oprávnenie dostať finančnú pomoc od Európskej únie.

Utečenci považujú Chorvátsko za tranzitnú krajinu

Medzi migrantmi sú aj deti a ženy. Ministerka uviedla, že niektorí sú ekonomickí migranti, niektorí utekajú pred vojnou a uchádzajú sa o azyl. Zdôraznila, že všetkým poskytnú ubytovanie, stravu a zdravotnícku pomoc. Pusičová povedala, že kým budú spracované ich žiadosti a rozhodne sa o ich štatúte, môžu sa slobodne pohybovať. „Nie sú vo väzení,“ dodala podľa chorvátskej agentúry HINA.

Obrazom: Migranti zo Srbska smerujú do Chorvátska

„Na ceste migrantov z Grécka smerom na západ je vlastne Chorvátsko prvou krajinou, ktorá vykonáva potrebné úradné opatrenia, vrátane registrácie, posudzovania, výberu a poskytovania nutnej pomoci,“ vysvetlila Pusičová.

Podľa jej ďalších slov migranti vnímajú Chorvátsko ako tranzitnú krajinu a väčšina z nich chce ísť do Nemecka. „Nemôžete ich držať nasilu. Títo ľudia neprišli do Chorvátska preto, že tu chcú zostať – Chorvátsko pokladajú za tranzitnú krajinu,“ informovala.

Podľa odhadu ministerky počet migrantov, ktorí prídu do Chorvátska, určite prekročí kvótu určenú Európskou úniou.

Chorvátsko nechá migrantov prechádzať

Mnohí migranti teraz dúfajú, že sa cez Chorvátsko dostanú do Slovinska, ktoré je súčasťou schengenského priestoru, a odtiaľ budú môcť pokračovať do Rakúska a Nemecka, uvádza Reuters. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič v utorok vyhlásil, že Záhreb má pripravený „núdzový plán pre prípad prílevu tisícov utečencov“, jeho podrobnosti však neprezradil.

Chorvátsky premiér Zoran Milanovič oznámil, že migranti vstupujúci na územie Chorvátska budú môcť pokračovať ďalej vo svojej ceste do západnej Európy.

„Chorvátsko je plne pripravené prijať týchto ľudí alebo ich nasmerovať tam, kam chcú ísť, čo je samozrejme Nemecko alebo škandinávske krajiny,“ uviedol premiér v parlamente. „Bude im dovolené, aby prešli cez Chorvátsko, a pomôžeme im. Pripravujeme sa na tú alternatívu,“ dodal predseda vlády Milanovič, ktorého slová citovala agentúra Reuters.

V miestach, kadiaľ prechádzajú migranti, môžu byť zabudnuté míny

Chorvátske úrady vyslali odborníkov na odstraňovanie mín do miest pri hraniciach so Srbskom, kadiaľ prechádzajú blízkovýchodní migranti.

Odmínovací tím reagoval na výzvu chorvátskej polície, ktorá sa obáva možného výskytu mínových polí zabudnutých z čias vojny v Chorvátsku rokoch 1991-95.

„Polícia nás kontaktovala a do prihraničnej oblasti na východe Chorvátska sme poslali tím,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ chorvátskeho odmínovacieho strediska, ktorého citovala agentúra Reuters. Oblasť východného Chorvátska hraničiaca so Srbskom bola v rokoch 1991-95 dejiskom ozbrojeného konfliktu po rozpade bývalej Juhoslávie.

Počet migrantov v Maďarsku klesol

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Počet migrantov zachytených políciou na území Maďarska sa v utorok znížil na 366 oproti rekordnému číslu 9380 utečencov zadržaných tamojšími príslušníkmi bezpečnostných zložiek v pondelok. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje.

Výrazný pokles migrantov prichádzajúcich do Maďarska nastal podľa Reuters po tom, ako vláda premiéra Viktora Orbána uzavrela v noci na utorok hlavné hraničné priechody využívané migrantmi a pašerákmi ľudí na vstup do štátov Európskej únie.

V Maďarsku vstúpili v noci na utorok do platnosti aj prísnejšie pravidlá pre osoby ilegálne prekračujúce jeho štátne hranice a zvýšili sa tresty odňatia slobody pre pašerákov ľudí. Maďarský parlament 4. septembra schválil súbor zákonov zameraných na obmedzenie prílevu ilegálnych migrantov do krajiny.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia