Taxikári v Bruseli protestujú proti službe Uber

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Protesty francúzskych taxikárov proti Uberu
Foto: SITA/AP

BRUSEL 16. septembra (WebNoviny.sk) – Niekoľko ciest v Bruseli vrátane prístupu na letisko zablokovali v stredu ráno taxikári v rámci jednodňového protestu proti taxislužbe Uber.

Túto kontroverznú taxislužbu vymysleli v USA, ale v súčasnosti funguje už v mestách po celom svete. V niektorých krajinách sa dostala do právnych sporov v dôsledku protestov zo strany zavedených taxislužieb. Taxikári očakávali, že sa na ich dnešnom proteste zúčastní okolo 1000 áut z Belgicka a ďalších krajín Európskej únie. Protestnú jazdu cez Brusel plánujú ukončiť v mestskej časti, kde sídli Európska komisia a ďalšie inštitúcie EÚ.

Služby verejnej dopravy v Bruseli varovali, že dnešný štrajk ovplyvní trasy autobusových liniek a medzinárodné letisko zverejnilo na svojej webovej stránke upozornenie pre tých, ktorí sa chystajú na letisko autom. Tlačová agentúra Belga napísala, že niekoľko ľudí muselo pre blokádu prejsť záverečnú časť cesty na letisko pešo.

Belgickí taxikári obviňujú taxislužbu Uber z neférovej súťaže v dôsledku nižších cien, čo ohrozuje ich činnosť. Požadujú v tejto veci stretnutie s ministrom financií Johanom Van Overtveldtom a predstaviteľmi Európskej komisie (EK).

EK prešetruje sťažnosť Uberu týkajúcu sa legislatívnych opatrení, ktoré voči tejto alternatívnej taxislužbe prijali vo Francúzsku a Nemecku.

Taxislužba Uber pôsobí v niekoľkých európskych mestách. Jej služba UberPop umožňuje majiteľom súkromných áut brať platiacich cestujúcich a Uber Black zasa zabezpečuje zákazníkom luxusné autá s uniformovanými vodičmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia