Chcete lepší spánok? Dajte si tieto rastliny do spálne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Svokrin jazyk, rastlina, izbová rastlina, kvetináč
rastlina Foto: www.positivemed.com

Vyskúšali ste už všeličo, ale spánok stále neprichádza? Možno to znie neuveriteľne, ale ku kvalitnému odpočinku počas noci vám môžu dopomôcť aj izbové rastliny vedľa vašej postele. Ktoré konkrétne?

Lopatkovec ( Spathiphyllum)

Kvety tejto rastliny zvyšujú vlhkosť v miestnosti, ktorá dokáže eliminovať vzdušné alergény, čiže podráždený nos a hrdlo. Lopatkovac tiež znižuje spóry plesní o 60 percent. Navyše listy tejto rastliny slúžia ako filtre toxických chemických látok. Aspoň tak tvrdí výskum realizovaný NASA, ktorý sa snažil nájsť spôsob, ako vyčistiť vzduch vo vesmírnych staniciach. Výsledky výskumu boli viac než prekvapivé. Lopatkovec dokáže neutralizovať až šesť nebezpečných látok ako je benzol, formaldehyd, trichlóretylén, xylén, toluén či amoniak.

Svokrin jazyk (Sansevieria)

Na rozdiel od ostatných rastlín má jedinečnú schopnosť produkovať kyslík v noci a nie počas dňa. Aj preto je ideálnou rastlinou do našich spální. Svokrin jazyk sa považuje za akýsi prírodný čistič vzduchu. Netreba dodávať, že čistý vzduch určite skvalitní náš spánok.

Diabolský brečtan (Epipremnum aureus)

Táto rastlina vyčistí vašu spálňu od toxických výparov z lepidiel, náterov alebo čistiacich prostriedkov. Aspoň tak tvrdí štúdia, ktorá počas 15 rokov brečtan testovala v obchodnom centre Parharpur Business Center v Indii. V celom komplexe sa nachádzalo 1 200 týchto rastlín. Výsledky publikované v septembri v roku 2008 spôsobili, že toto obchodné centrum bolo označené za najzdravšiu budovu v Dillí. Konkrétne u zamestnancov Parharpur Business Center sa znížil výskyt astmy, podráždenia očí, bolestí hlavy, ochorení pľúc. Táto štúdia tiež potvrdila, že sa vyskytla aj nižšia chorobnosť.

www.positivemed.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať