Slováci nechcú, aby utečenci našli v našej krajine domov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Za odmietavými postojmi ľudí na Slovensku cítiť strach a obavy z neznámeho. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. septembra (WebNoviny.sk) – Celková vôľa prijať utečencov je na Slovensku relatívne nízka. Len 18 percent účastníkov prieskumu, ktorý pre iniciatívu Výzva k ľudskosti urobila agentúra 2muse, je za to, aby sa Slovensko stalo pre utečencov novou domovskou krajinou. Za umiestnenie záchytných táborov v mieste bydliska je každý šiesty opýtaný.

Napriek tomu, že dve tretiny respondentov odmietajú zavedenie povinných kvót na prerozdelenie utečencov do krajín Európskej únie, každý druhý opýtaný súhlasil s pomocou utečencom aspoň vo forme prechodného útočiska. Z prieskumu tiež vyplýva, že 24 percent ľudí na Slovensku odmieta pomoc utečencom a každý tretí by utečencom skôr nepomohol, ako pomohol.

Viac ako 40 percent pripúšťa, že ide o tému, ktorá zaváži pri ich rozhodovaní v blížiacich sa parlamentných voľbách v roku 2016. Štvrtina respondentov prieskumu sa k otázke utečencov nevedela alebo nechcela vyjadriť. Agentúru SITA o prieskume informovala iniciatíva Výzva k ľudskosti.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Za odmietavými postojmi ľudí na Slovensku cítiť strach a obavy z neznámeho. Najviac sa obávame bezpečnostných rizík (kriminalita, náboženskí fanatici), inej kultúry (neprispôsobenia sa) a finančných nákladov. Ďalšou silnou bariérou je vnímanie Slovenska ako malej krajiny s nedostatočnými kapacitami (technické, finančné, aj ľudské), ako aj potrebu prioritne sa venovať ‚našim‘ vlastným problémom,“ uvádza sa ďalej v tlačovej správe iniciatívy Výzva k ľudskosti o výsledkoch prieskumu verejnej mienky na tému utečenci.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že v súčasnosti sa o tému utečencov aktívne zaujíma viac ako tretina ľudí (35 percent), no len 17 percent opýtaných si samostatne vyhľadáva informácie. Slováci chcú vedieť viac o motivácii, túžbach, viere a odhodlaní utečencov opustiť svoju krajinu. V prieskume to deklarovalo 44 percent opýtaných.

Agentúra 2muse urobila pre iniciatívu Výzva k ľudskosti prieskum verejnej mienky o postojoch verejnosti k utečencom od 9. do 12. septembra na reprezentatívnej vzorke 1047 respondentov od 15 rokov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia